"Većina pasa nije bila vakcinisana ni sterilisana, štenci su umirali od mačje kuge i drugih virusa, veterinara sam video samo jednom'' kaže za Nova.rs jedan od zaposlenih u azilu za pse kod Kragujevca, čiji vlasnik je noćas uhapšen pod sumnjom da je mučio i ubijao životinje. MUP je posle hapšenja objavio snimak na kome se vide izmučene i povređene životinje, a supruga uhapšenog vlasnika azila, za naš portal tvrdi da je ''snimak montiran".

Užasni snimci izgladnelih i bolesnih pasa iz azila u Čumiću kod Kragujevca, koji su uznemirili srpsku javnost, radnicima u tom privatnom prihvatilištu bili su gotovo svakodnevica, kaže u ispovesti za Nova.rs jedan od zaposlenih koji je zamolio za anonimnost (ime poznato redakciji).

On tvrdi da je gotovo svakodnevno prisustvovao strašnim scenama koje su ga kao ljubitelja životinja „uznemiravale i pogađale“, kao i da su njegove sugestije vlasniku „ostajale bez odgovora“.

„U donjem azilu sam prvi put video kako odrasla ženka jede svoje mladunče. Kolege su rekle, to je sve normalno, nije to ništa,ima mnogo pasa, ako ne prežive, to nije ništa strašno“, svedoči za Nova.rs naš sagovornik. On kaže da je ukazivao na potrebu da se napravi poseban deo u azilu u koji bi se odvojili štenci, ali da nije naišao na razumevanje. Opisuje da je prihvatilište podeljeno „na donji i gornji azil“ i da je u celom kompleksu trenutno smešteno preko 1.300 pasa. Na njegovu zabrinutost da su psi bolesni, da umiru od zapuštenih virusnih i drugih oboljenja, nije bilo adekvatne reakcije.

Naš sagovornik priča da većina pasa u azilu nije vakcinisana ni čipovana, kao i da su najveće žrtve zanemarenosti upravo štenci koji zbog nebrige umiru od mačje kuge.

„Neki psi su vakcinisani, ali zapravo velika većina nije. Psi uglavnom nisu sterilisani ni čipovani. Jednom sam video veterinara prošle godine i tada je sterilisano pet-šest ženki i to je bilo sve. Strašno je što u tako velikom kompleksu, gde je preko 1.300 pasa, ne postoji posebna prostorija za veterinarske intervencije. Psi su sterilisani na stolu gde mi jedemo i gde provodimo vreme, sve se radilo tu na licu mesta“, tvrdi naš sagovornik.

Kragujevac, prihvatilište, azil za pse, vlasnik mučio životinje, mučitelj životinja, pasa, hapšenje
Foto: MUP

On objašnjava da se u azilu štedelo na hrani, te da je jednom kolegi „prigovoreno jer sipa mnogo“, pa je kako kaže, vlasnik preuzeo na sebe tu „obavezu“ i isključivo on hrani pse. Dodaje da ni zaposleni nisu imali adekvatnu zaštitnu opremu, rukavice i čizme, te da su nosili svoju ličnu odeću, koju, kako navodi, “nisu odnosili kući, da viruse i druge zarazne bolesti ne prenesu na svoje ljubimce“.

On je stava da uhapšeni vlasnik azila D.G (49) nije istinski ljubitelj životinja, kako sebe predstavlja na društvenim mrežama, već da privatno prihvatilište koristi za sticanje novca od stranih donatora.

“Nesporno je da vlasnik ima mnogo pratilaca na društvenim mrežama i da za svoju humanost koju predstavlja, dobija donacije iz inostranstva. U azilu, da ne grešim dušu, ima lepih i zdravih životinja, koje je on koristio za fotografisanje. Ja ga nikada nisam video da pomazi psa, a na slikama se predstavlja kao da je bukvalno po ceo dan sa životinjama i zahvaljuje se donatorima. On je u azilu, provodio sat vremena dnevno, koliko mu je potrebno da nahrani pse“ zaključio je naš sagovornik.

Supruga uhapšenog: “Snimak je montiran, naši psi su uhranjeni i zdravi“

Strašne slike bolesnih životinja u azilu kod Kragujevca, od jutros su zaprepastile Srbiju. Međutim, supruga uhapšenog vlasnika ovog privatnog prihvatilišta, Tatjana M., za naš portal kaže da je “ceo snimak montiran“ i demantuje da su životinje mučene i izgladnjivane.

“Snimak je sklepan iz sto mogućih delova, navodno su kučići iz azila, a nigde nije prikazano da su u azilu. Većina pasa koji su na tom snimku, čak i nije iz našeg azila. Svi psi koji su uslikani sa demodeksom (oboljenje kože, prim aut.) i bez dlake nalaze se u izolovanom delu gde su nam psi sa infekcijama. Za njih imam urednu dokumentaciju da su vođeni na lečenje svakog dana“, tvrdi Tatjana M.

Kragujevac, prihvatilište, azil za pse, vlasnik mučio životinje, mučitelj životinja, pasa, hapšenje
Foto: MUP

Ona demantuje navode da su psi izgladnjivani i za naš portal kaže da su dobro uhranjeni i da, kako je ilustrovala, “bukvalno spavaju na granulama“.

Tatjana smatra da je ceo slučaj protiv privatnog prihvatilišta “montiran“, ali ne može da ulazi u razloge ko i zbog čega želi da predstavi situaciju “kakva nije“. Dodaje i da poseduje dokumentaciju o vakcinaciji pasa, kao i “brdo bočica“ od vakcina kojima su vakcinisani.

Ona je za naš portal potvrdila da se azil koji ona i suprug vode, finasira od donacija, ali dodaje da su one mnogo manje otkako je počela korona.

Hapšenje usred noći

Vlasnik azila D.G. (49) uhapšen je prošle noći, pod sumnjom da je u svom prihvatilištu “Vučjak“ svesno i namerno ubijao, mučio i zlostavljao pse. Tu vest javnosti je saopštio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je rekao da u Srbiji “nikakvo nasilje ne može da bude nekažnjeno, ni prema ljudima, ni prema životinjama i da će svaki nasilnik biti kažnjen i sklonjen sa naših ulica“.

Hapšenje vlasnika azila kod Kragujevca, danas je podržala i pohvalila Gradska uprava tog grada, a u saopštenju gradonačelnika navedeno je da će lokalna uprava u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima preuzeti određeni broj životinja. Saopšteno je i da je JKP “Šumadija“ , preduzela mere za obezbeđivanje 1.500 kilograma hrane za pse u azilu čiji je vlasnik uhapšen.

Osumnjičenom D.G. (49) koji je prošle noći uhapšen u zajedničkoj akciji Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave u Kragujevcu, određeno je zadržavanje do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Azil registrovan u APR-u

Prihvatilište iz Čumića kod Kragujevca, registrovano je u Agenciji za privredne registre (APR) kao udruženje „Vučjak prihvatilište za vukove i divlje životinje“, a navedeno je da je osnovano 1997. godine, dok je zapravo statut udruženja usvojen 2016. i ta godina se u APR-u pojavljuje kao zvaničan datum osnivanja. O osumnjičenom i uhapšenom D.G, srpski mediji su prethodnih godina izveštavali kao o velikom humanitarcu i ljubitelju životinja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare