Novica Antić Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/Vesna Lalić/Nova.rs/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Sud je odbio žalbu branilaca bivšeg predsednika Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novice Antića na odluku o produženju pritvora, tako da on ostaje iza rešetaka do 27. avgusta, kada će, po sili zakona, morati da mu bude ukinut pritvor jer ističe rok od šest meseci za podizanje optužnice, koja, po svemu sudeći, neće biti podignuta u tom roku. Antićeva odbrana tvrdi da je jasno da se uhapšeni sindikalac u pritvoru ne nalazi zbog nekog krivičnog dela već zbog toga što je bio politički nepodoban.

Novica Antić, bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije, i nekadašnji generalni sekretar Predrag Jevtić uhapšeni su zbog sumnje da se učinili proneveru novca VSS. Antić je prvi put uhapšen 27. februara, ali je posle saslušanja pušten da se brani sa slobode. Ipak, tužilaštvo se žalilo, pa je drugi sud, novosadski, preinačio odluku i sindikalci su se našli iza rešetaka. Situacija je ista i skoro šest meseci kasnije.

Po rečima advokata Ivana Ninića, branioca bivšeg predsednika VSS, očigledno je da na ovaj sudski postupak utiču neke institucije koje se nalaze van sudske grane vlasti.

„Nema nijednog realnog razloga zašto bi Novica Antić i dalje bio u pritvoru. Postupajuća tužiteljka rekla nam je da optužnica neće biti podignuta u roku od šest meseci i tada će Antiću po zakonu, biti ukinut pritvor, do tada će ga držati u pritvoru. Ona se trenutno nalazi na odmoru, ali će pokušati 20. ili 21. avgusta da sasluša još dva svedoka, a pitanje je da li će se oni pojaviti, jer se do sada tri puta nisu odazvali. To saslušanje je zakazano nekoliko dana pre isteka roka od šest meseci tako da će ga praktično, do tada držati u pritvoru, zbog navodne opasnosti od uticaja na svedoke“, objašnjava advokat Ninić.

Pročitajte još:

Po njegovim rečima tužilaštvo, jednostavno, nije sakupilo dovoljno dokaza da bi optužnica protiv Antića mogla da bude podignuta.

„Do sada nije završeno nijedno veštačenje vezano za dela koja mu se stavljaju na teret. Osim toga, saslušano je 14 svedoka, koji su se suštinski, izjašnjavali o dokumentaciji do koje je policija došla i niko od njih teretio Antića. Ovakvi slučajevi, o navodnoj zloupotrebi sredstava Vojnog sindikata Srbije se rešavaju, pre svega preko dokumentacije. Policija je odzela svu dokumentaciju, a ni sam Antić nije više predsednik Vojnog sindikata Srbije tako da ni fizički nema pristup toj dokumentaciji niti pečatu VSS i ne može nikako da manipuliše tom dokumentacijom.  Ipak, tužilaštvo insistira na još dva svedoka, a sud potvrđuje odluku o produženju pritvora, iako je pravilo da u ovoj fazi postupka pritvor može da se zameni blažom merom, zabranom napuštanja stana ili zabranom komunikacije i sastanaka sa određenim osobama“, objašnajva advokat.

Foto: Milica Vučković/FoNet

Žalbe advokata Novice Antića odbijene su i doneta je odluka o produženju pritvora, a za to vreme je postupajuća tužiteljka na odmoru. Ona će u drugoj polovini avgusta pokušati sa sasluša dvojicu svedoka, pripadnika Vojske Srbije, koji se već tri puta nisu pojavili.

„Zanimljivo je da su svaki put imali validno opravdanje, a da je tužilaštvo sva ta opravdanja prihvatilo. Očigledno je da je ovo politizovan postupak i da se Antić ne nalazi u pritvoru zbog nekog krivičnog dela već zbog toga što je bio politički nepodoban. Novac koji je VSS dobijao od članarine nije mogao da troši Antić po svom nahođenju, već je postojao Upravni odbor sindikata koji je donosio te odluke, kako će se pare trošiti, a sve odluke su propraćene odgovarajućom dokumentacijom“, objašnjava advokat Ninić.

U međuvremenu se dogodilo ono zbog čega je, najverovatnije, Novica Antić i uhapšen. Nepodobni bundžija koji je bio trn u oku vlastima je smenjen sa mesta predsednika Vojnog sindikata Srbije.

Miloš Vučević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišli su danas Centar za nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Bivši ministar odbrane a sadašnji premijer Miloš Vučević je „trasirao“ ono što će se dešavati Novici Antiću svojim izjavama da sindikate u vojsci treba ukinuti. Očigledno je da su neke institucije iz sistema odbrane rešile da to i učine. Antić je štitio prava zaposlenih u Vojsci Srbije, tražio bolje uslove rada, kolektivni ugovor, iznosio nepravilnosti koje su se dešavale. U Vojsci Srbije ima ukupno 21.000 profesionalnih pripadnika, od kojih je 7.000 bilo u Vojnom sindikatu Srbije. Posle hapšenja Antića i VSS je počeo da se osipa. Njegovim hapšenjem i optužbama bez osnova, narušen je njegov ugled i vojna karijera, ali i poslata poruka svim pripadnicima Vojske Srbije šta ih čeka ukoliko dignu glas“, objašnjava Ivan Ninć.

Da je ceo postupak protiv nepodobnog sindikalca ima pozadinu, govori i činjenica da je Novica Antić uhapšen prvo 24. fabruara, ali mu nije određen pritvor već je pušten na slobodu, ali i tada, umesto da ćuti, on je progovorio o svom hapšenju, pa je ponovo priveden 27. februara i od tada se nalazi u pritvoru.

U međuvremenu je izabrano novo rukovodstvo VSS, koje je mnogo tiše i podobnije.

A kako je počeo progon Antića?

Kako je Nova.rs već pisala, progon Antića počeo je od najave tadašnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića, koji je izjavio da ne vidi potrebu za postojanjem sindikata. Potom je usledila rafalna paljba režimskim tabloida protiv VSS koji godinama ukazuje na propuste u Vojsci Srbije, i na kraju je Novica Antić priveden.

Novica Antić Foto: Nova

Antić je svim ministrima odbrane poslednjih desetak godina trn u oku zbog kritičkih stavova prema vrhu Ministarstva odbrane ali i Generalštaba, iznošenja mnogih neprijatnih insajderskih podataka, podnošenju krivičnih prijava zbog zloupotreba u Vojsci Srbije, kao i mnogobrojnih kritičkih medijskih istupa.

Dva puta je otpušten iz Vojske Srbije upravo zbog sindikalnog delovanja, prvi put je dobio bivšeg poslodavca i presudom Upravnog suda je vraćen na posao u vojsci, ali je potom ponovo otpušten.

BONUS VIDEO: Novica Antić o pozadini svog hapšenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare