Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Goran Srdanov

Nakon što je Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo da je formiralo predmet u slučaju Nenada Milanovića, šefa kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koji je snimljen kako predstavnicima turske kompanije Kentkart nudi nameštanje tendera, naredba koji je izdao prvi čovek tog tužilaštva Nenad Stefanović, navela je deo javnosti da posumnja da je po sredi još jedna pravosudna farsa i bacanje peska u oči uznemirenim građanima.

Naime, kako za „Novu“ objašnjava dobro obavešten izvor, otvaranje predmeta, odnosno predistražnog postupka uobičajno je u tužilačkoj praksi u ovakvim situacijama. Ono što se pak, kosi, kako sa redovnim postupanjem, tako i sa zdravim razumom, jeste činjenica da je Stefanović uputio naredbu Gradu Beogradu da mu se dostave podaci i sva raspoloživa dokumentacija u vezi sa ovom aferom, umesto da je takav nalog izdao – policiji.

Pročitajte još:

„To znači da je viši tužilac naložio Gradu i Aleksandru Šapiću, da sam prikuplja dokumentaciju i podatke o postupanju svog šefa kabineta i ostalih službi u vezi sa ovom aferom, a da onda iste prosledi tužilaštvu na dalje razmatranje. Tačnije, tužilac je naložio Šapiću da istraži sebe i svoje saradnike, kao i da dokaze koji ih možda terete, dostave njemu na dalje postupanje. Imajući u vidu da je Šapić javno otkrio šta misli o ovoj nezapamćenoj aferi, što je kod dela javnosti stvorilo utisak da je i sam njen deo, postavlja se pitanje na osnovu čega viši tužilac veruje da bi od Grada mogao da dobije bilo kakve podatke koje direktno kompromituju Šapića i njegove saradnike. Preciznije, da li bilo ko veruje da bi Šapić dostavio dokaze protiv svog saradnika, čiju je potez okarakerisao kao „korupciju u interesu građana““, kaže naš sagovornik.

Aleksandar Šapić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Kako napominje, predistražne radnje, odnosno ispitivanje celog ovog slučaja, trebalo je da bude povereno policiji, koja po ovakvim nalozima tužilaštva svakodnevno postupa, posebno kada su u pitanju državni funkcioneri.

„Policija je ta koja je trebalo da sasluša sve aktere ovog događaja, uključujući i Šapića, a potom da lično uđe u prostorije Grada i zapleni svu dokumentaciju za koju veruje da bi mogla biti sporna, posebno što su u fokusu najviši predstavnici gradske vlasti. Da je to urađeno, mogli bismo da verujemo u istinistost Stefanovićevog „otvaranje predmeta“. Ovako, sve ukazuje na to da je po sredi zamajavanje javnosti, te da je Stefanović, po ko zna koji put, instituciju koju predstavlja, stavio na raspolaganje partijskim interesima“, kaže naš sagovornik i dodaje:

Ono što je takođe zanimljivo jeste da je Stefanović, u naredbi upućenoj Gradu, naveo da mu se dostavi dokumentacija o spornim sastancima koje je vodio sa predstavnicima firme Kentkart u aprilu, iako se u tekstu BIRN-a, koji je ovu aferu otkrio, decidirano navodi da su sastanci vođeni 1. i 9. marta.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, nakon što je BIRN obajvio snimljeni razgovor i nepristoijnu ponudu koju je Milanović ponudio predstavnicima nemačke firme‚ Kentkart koja se bavi naplatom gradskog prevoza u prestonici, oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu. U saopštenju se navodi da je tužilaštvo tim povodom poslalo Upravi grada Beograda zahtev za dostavljanje dokumentacije u vezi sa zaključenjem ugovora o pružaju usluga sa pomenutom kompanijom, kao i izjašnjenje o načinu na koji je ovaj ugovor dodeljen, odnosno zaključen.

Takođe, dodaje se, VJT zahteva da mu se dostavi izveštaj o praćenju realizacije predmetnog ugovora, kao i dokumentaciju o eventualno preduzetim merama i radnjama pregovora oko aneksiranja , produženja, raskida ili poništaja ugovora.

Pročitajte još:

„Zahtevano je i dostavljanje zapisnika sa svih radnih, odnosno službenih sastanaka održanih sa predstavnicima ove kompanije, podatak da li su sastanci audio-vizuelno dokumentovani, izveštaj o svim licima prisutnim na sastancima, te da li su poznati podaci o poreklu javno objavljenog snimka, navodno nastalog na nekom od sastanaka. Tužilaštvu treba da se dostave i sluzbene beleške, izjašnjenja predstavnika Gradske uprave koji su bili ovlašćeni za preduzimanje radnji u vezi sa regulisanjem poslovnog odnosa sa navedenom kompanijom, ukoliko su sačinjavani“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Mihailo Jovićević: Šefovi tužilaštava su uvek političke figure

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar