Prošlo je 40 dana od kako se izgubio svaki trag Mateju Perišu iz Splita, nakon što je u noći između 30. i 31. decembra izašao iz kluba "Gotik". MUP je 12. januara objavio zvaničnu rekonstrukciju Matejevog kretanja, u kojoj se u jednom kadru na raskrsnici Travničke ulice i Braće Krsmanović vidi silueta za koju se pretpostavlja da je nestali mladić, dok je sledeći kadar tek na šetalištu Savanova. Postavlja se pitanje kako je moguće da Mateja kobne večeri nije usnimila nijedna kamera na potezu od ulice Braće Krsmanović do šetališta, s obzirom da ih na pomenutoj deonici ima dosta, u šta su se uverili i reporteri Nova.rs.

U zvaničnoj rekonstrukciji MUP-a, policajac koji objašnjava Periševo kretanje kaže kako se u ulici Braće Krsmanović vidi samo silueta mladića.

Međutim, taj deo prestonice predstavlja prometno mesto, opasano kamerama i lokalima koji poseduju aparate za video-nadzor.

Reporteri Nova.rs se na licu mesta uverili su se da nadzorne kamere u ulici Braće Krsmanovoć postoje, i da gledaju upravo u pravcu u kojem se silueta nalazila. Ipak, nije poznato zbog čega i kako one nisu uspele da usnime Periša kobne večeri.

Kamere u Savamali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li kamere nisu radile, ili nisu uspele da usnime ugao u kojem se nestali Splićanin nalazio, nije poznato javnosti. Shodno tome, postavlja se pitanje i da li je silueta na snimku koji je MUP objavio uopšte Periševa ili je reč o pretpostavkama.

Sa strane, u ulici u kojoj je Periš uočen postoji više kamera postavljenih ispred lokala, ali i ispod mosta, koje su usnimile pomenutu siluetu.

Kamere u Savamali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beograd je poznat kao grad koji je ceo opasan kamerama, ali čini se da, baš u ključnim momentima, njihova korist izostaje. Izgledi su da češće kamere ne rade ili su fiksne, te nisu usnimile ključni kadar.

Ipak, da kamere nisu tu kada su najviše potrebne, govori i činjenica da kamere u klubu „Gotik“, u kojem je Periš bio sa prijateljima u provodu, nisu radile.

Kamere u Savamali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Reporteri našeg lista uverili su se da na potezu kojim se Matej kretao postoji veliki broj kamera, međutim, njihovi snimci u konačnoj rekonstrukciji kretanja mladića,  a koji je objavila policija, su izostali. Nije poznato zbog čega je to tako.

Ipak, i pored toga, policija je dosad u više navrata insinuirali da je mladić kobne večeri ušao u reku.

Podsetimo, sam ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je kako policija sada traga za telom, iako javnosti nije poznat nijedan konkretan dokaz koji bi otkrio konkretan trag nestalog Periša.

„Mi smo te kobne noći ispratili čitavu liniju kretanja i sada tragamo za telom. Policija isključuje mogućnost napada, a pogotovo etnički motivisanog nasilja. Bilo je pokušaja da se ova tragedija svede na nivo nacionalnog sukoba. Beograd je siguran, otvoren grad. Ovo je tragedija i srpska policija će učiniti sve da se to rasvetli. I hrvatska policija je bila ovde, uverila se u našu posvećenost i dala nam je priznanje za to što radimo. Nastavićemo tragati i dokle god se istina ne sazna nećemo prestati“, rekao je nedavno Vulin.

Kamere u Savamali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, MUP je ostao suzdržan od iznošenja dodatnih informacija o slučaju Periša. Osim rekonstrukcije kretanja i informacije da je signal telefona lociran u blizini Velikog ratnog ostrva, druge konkretne informacije javnost nije saznala – da li je to zato što ne postoje ili jer se čuva privatnost istrage, još uvek nije poznato.

Podsećanja radi, ono što znamo je da je Matej Periš u 1:43 časova iza ponoći izašao iz kluba „Gotik“, a kamere su ga usnimile kako trči na više lokacija, a poslednja među njima je šetalište Savanova.

Iako je prošlo 40 dana od nestanka mladića, izgledi su kao da je istraga utihnula, a epilog se ne nazire.

BONUS VIDEO: MUP Srbije rekonstruisao kretanje Mateja Periša

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare