hapšenje otmičara otmičar

Nakon što su ukrajinski istražitelji decembra prošle godine došli do podataka da se u toj zemlji priprema ubistvo srpskog biznismena, iscenirali su njegovu otmicu kako bi videli reakciju otmičara i na taj način ih identifikovali. Policije Ukrajine je objavila i video snimak hapšenja otmičara.

Plan otmičara bio je da žrtvu lociraju prilikom jedne od njegovih redovnih poseta Ukrajini, pošto je nekoliko puta godišnje dolazio da obiđe firmu. Informacije o toj akciji policija je doznala krajem prošle godine.

„Da bi čoveku spasili život, policija je sprovela specijalnu operaciju u nekoliko faza: targetirala je organizatora, zajedno sa srpskim kolegama je sprovela istražne radnje i razmenila informacije, iscenirala otmicu muškarca i privela organizatora“, navodi se u saopštenju policije.

Locirali su jednog od organizatora koji je privremeno živeo u inostranstvu. Taj čovek tražio je ljude koji će kidnapovati žrtvu. Nakon toga, identifikovani su otmičari i motivi.

Ispostavilo se da su plan skovali ljudi iz njegovog neposrednog okruženja, želeći da se domognu njegove imovine tako što bi ga primorali da potpiše određene dokumente, a potom ga ubili. „Mozak operacije“ bila je njegova supruga, preneli su ukrajinski mediji.

otmičar Foto:Nacionalna policije Ukrajine

Specijalci su otmičara presreli u Zakarpatiji, oblasti u Ukrajini, dok je bio u automobilu sa još jednom osobom. Vozilo je zaustavljeno a osumnjičeni su izvedeni i položeni na zemlju, gde su im stavljene lisice.

„Na osnovu prikupljenih dokaza, pritvorenik je obavešten da je osumnjičen za nekoliko krivičnih dela: organizovanje otmice osobe iz koristoljublja, uz prethodnu zaveru i pokušaj organizovanja ubustva iz koristoljublja na zahtev više lica“, navodi se u saopštenju.

Osumnjičenom je 12. juna određen pritvor, a utvrđeno je da je otmičarima zauzvrat obećana luksuzna nekretnina u Moskvi vredna dva miliona američkih dolara.

Inače, o Milovanu Roganoviću, za kog ukrajinski portali kažu da je srpski biznismen i vlasnik kompanije „Delta Sport“, na pretraživaču je moguće naći skromne podatke o pomenutoj firmi iz kojih se vidi da je registrovana u SAD. Čime se firma bavi nije najjasnije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar