Foto: Nova.rs

Članovi pokreta Levijatan, koji svoje desničarske ideje i ideologiju prikrivaju ispod maske zaštitinika prava životinja, ponovo su patrolirali po centru prestonice i naoružani palicama i stafordskim terijerima, presretali migrante kojima su preteli da ne smeju da se kreću po Beogradu. O tome svedoči najnoviji užasavajući snimak koji je "Beli medved iz okoline Zemuna" i vođa ovih "boraca" Pavle Bihali objavio na svom Instagramu, a na kom se jasno vidi kako pripadnici ove grupe, naoružani palicama, presreću migrante - ili preciznije, njih nekoliko na jednog migranta.

„Otkrili smo dva nova mesta gde se nalaze Beli Medvedi iz Pakistana. Svaku noć idemo u dve smene po Beogradu 22-01, i od 01-05, i ne primenjujemo silu, već ih upućujemo da se vrate u svoje centre, gde im je i mesto, a ne na ulicama našeg Belog Grada. Nacionalna Odbrana Levijatan“, reči su koje prati pomenuti video na Instagramu.

 

Ni ova „akcija“ očigledno, nije izazvala pažanju policije i tužilaštva, koji na ovaj način postaju svesni saučesnici u organizovanom kriminalu i grupnom širenju ksenofobije, ali i rasne i nacionalne diskriminacije.

Za to vreme, na društvenim mrežama građani postavljaju po ko zna koji put isto pitanje, a koje uporno ostaje bez zvaničnog odgovora – ko štiti Levijatan i slične desničarske grupe.

Pročitajte još:

Ko su članovi „Levijatana“ da idu noću i upućuju izbeglice u migrantske centre, kao i ko im to dozvoljava da rade, više nikom nije jasno.

Slična desničarska formacija „Narodne patrole„, pre četiri dana održala je protest u parku ispred Ekonomskog fakulteta na kome su najavili proterivanje migranata. Skup su obezbeđivale jake policijske snage i Žandarmerija, a migranti su ranije bili sklonjeni. Ovim „oslobodiocima“ su se suprotstavili članovi Radikalne levice, a Milena Repajić, članica ove organizacije, izjavila je za vreme skupa za Nova.rs su na skup došli jer „država ne radi svoj posao“.

„Ovde smo zato što država ne radi svoj posao, jer kad bi radila onda ne bi bilo potrebe da se okupljamo ovde i da sprečavamo divljački pokušaj čišćenja parka od strane desničara“, rekla je Repajić.

Nedavno je pokret „Levijatan“ objavio i na svom Tviter nalogu uznemirujuće video-snimke, na kojima se dvojica mladića, pod prisiliom, izvinjavaju navodno zbog mučenja životinja.

Ovakva „video izvinjenja“, a zapravo „shaming kampanja“, sastavni su deo „obračuna“ pripadnika Levijatana sa zlostavljačima životinja, ali i neistomišljenicima koji su ih „prozivali“ na društvenim mrežama.

Istine radi, nedavno je šest članova „Levijatana“ uhapšeno zbog sumnje da su maltretirali i prebili oštećenog M. B. a potom ga primoravali da na Fejsbuku uputi izvinjenje ovoj grupi zbog ranije ostavljenih komentara.

Da li su na redu nova hapšenja, i da li će država reagovati, ostaje da se vidi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram