Veštak o niškom lekaru-robu: Sebe doživljava kao spasitelja svog mučitelja

Hronika 13. apr 202214:50 > 15:09
Podeli:
Foto:Nova.rs

Niški lekar J.G. kojeg su dve godine u ropskom položaju držali Nebojša Nikolov (46) i njegova nevenčana supruga Dragana Petrović (32), zbog čega im se sudi za trgovinu ljudima, pati od duševne bolesti zbog organskog oštećenja mozga. Ovo je danas pred Višim sudom u Nišu posvedočio veštak neuropsihijatar Zoran Đurić, koji je u takvom njegovom stanju našao objašnjenje za patološku vezanost J.G. prema Nebojši Nikolovu koja je rezultirala finansijskom eksploatacijom ali i užasnim maltretiranjem žrtve.

Đurić je kazao da se kao posledica oštećenja mozga tokom poslednjih deset godina, kod J.G. razvijala trajna psihička poremećenost.

„Za okolinu su te promene postale vidljive u vreme njegovog odlaska u penziju kada je napustio dotadašnje vrednosti, promenio odnos prema porodici, veri i sebi i odao se beskućništvu a sve zbog sumanute privrženosti Nikolovu. To izmenjeno ponašanje je posledica psihoorganske razgradnje kao posledice bolesti pa se ne može govoriti da je to neko spolja izazvao. Međutim, došlo je do emocionalne vezanosti za Nikolova i to pre više od deset godina, ta veza u počeku nije imala sumanute karakteristike, ispoljavala se na relaciji lekar – pacijent. Vremenom, oštećeni je idealizovao tog mladog čoveka, smatrao je da on treba da ga spasi od bolesti, da mu obezbedi finansijsku stabilnost, da mu ispunjava sve zahteve. Sve svoje životne aktivnosti posvetio je Nikolovu a pri tom je izgubio svest o svojoj socijalnoj realnosti. Prihvatio je degradirajuću ulogu i od uglednog lekara pretvorio se u čoveka koji živi na ulici i spava u automobilima“, kazao je veštak.

Advokat Miroslav Ristić, branilac Nikolova upitao je neuropsihijatra zbog čega J.G. ne može da svedoči s obzirom na to da se vratio porodici i unormalio svoj način života.

"Oštećeni i dalje ne shvata kakav mu je pre život bio, ostao je pri tome da je njegovo pravo da živi kako hoće i da je njegov odnos sa Nikolovim bio normalan. On i dalje ne uviđa kakva je realnost tih njegovih prijateljskih, finansijskih i socijalnih investicija u Nikolova. Taj njegov sumanuti odnos ka Nikolovu u vreme veštačenja je i dalje postojao, samo je bio sklonjen u stranu jer su i on i njegova supruga u pritvoru", kazao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje branioca, kako to da oštećeni u takvom stanju svesti radi kao kardiolog, veštak je objasnio da su određeni aspekti njegove psihe očuvani.

"Njegovo intlektualno funkcionisanje nije bilo oštećeno u domenu njjegove profesije, nije izgubio znanje niti sposobnost da ga primeni. Međutim, on je promenio smisao profesije, ranije je radio na dobrobit pacijenata a zatim je njegov cilj bio samo da poboljša životnu poziciju Nikolova", rekao je veštak.

Advokat Ristić je upitao Đurića da li bi se lekar tako vezao i za nekog drugog pacijenta s obzirom na njegovu bolest, ali je veštak to negirao.

"Dok traje emocionalna vezanost za Nikolova, a taj odnos nije prekinut, on se neće vezati za drugu ličnost", objasnio je neuropsihijatar.

Odbrana se dotakla i moguće seksualne konotacije u odnosu Nikolova i oštećenog koja je pomenuta u nalazu veštaka, s obzirom na njegove navode da lekar sebe i optuženog doživljava kao jedno lice.

"To je sumanuti psihotičan doživljaj, a što se tiče seksualnih referenci, postoje indicije o tome ali potvrdu nemamo. Oštećeni je prilikom razgovora na tu temu sa gnušanjem odbacio takvu mogućnost, ali iz izjava svedoka i ostalih dokaza proizilaze indicije o tome", kazao je Đurić. Ovim povodom veštaku se obratio i sam Nikolov i istakao da lekar nikada nije pokazao seksualno interesovanje za njega.

Danas je svoj nalaz i mišljenje iznela i neuropsihijatar Anđelka Ilić koja je kazala da su oboje optuženih uračunljivi. Posebno se osvrnula na strukturu ličnosti prvooptuženog za koga je kazala da ispoljava paranoidne crte, ratobornost i preteranu osetljivost na odbacivanje.

"Veštačenjem smo ustanovili da je pokazuje povišenu brigu za zdravlje ali da njegovi strahovi nemaju osnovu u realnim telesnim tegobama već je na taj način ostvarivao potrebu za pažnjom. S obzirom na tu vrstu manipulativnosti, mogao je svesno i voljno da iskorišćava oštećenog, odnosno njegovu bolest – rekla je Ilić.

Danas je pred sudom govorila i psiholog Tatjana Milenković koja je takođe potvrdila da kod Nikolova postoje paranoidne crte ličnosti sa agresivnim tendencijama. Posebno je ukazala da je on ispoljavao ogorčenost prema lekarima, da je tvrdio da su na neadekvatan način lečili njegovu majku te da ni njemu ne mogu da pruže adekvatnu pomoć.

Nikolov i njegova nevenčana supruga se terete da su od marta 2019. do marta 2021. godine u uračunljivom stanju, pretnjama da će nauditi žrtvi i njegovoj porodici i silom koju je Nebojša primenjivao, uspostavili sa J.G. ropski odnos.

"Oštećeni je brinuo o zdravstvenom stanju okrivljenih, izdržavao ih i davao im sva mesečna primanja, kako od penzije tako i od privatnog rada kao lekar kardiolog, i ograničavali mu slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima. Primorali su ga da marta 2019. godine napusti porodičnu kuću, suprugu i ćerke i započne život na ulici pod njihovom kontrolom. Tokom dana stajao je ispred stana u holu zgrade u kojoj oni žive a noću je spavao u automobilu čije je iznajmljivanje plaćao to isključivo kada mu oni dozvole", navedeno je u optužnici.

Bonus video: Ponovo je pronađena otrovana jedinka zaštićene vrste ptica, ovoga puta orla krstaša

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar