Foto:Anan Kaewkhammul / Alamy / Alamy / Profimedia

Slučaj uglednog niškog lekara J. G., koga su supružnici Nebojša Nikolov (46) i Dragana Petrović (32) dve godine držali u ropskom položaju, nesumnjivo je podsetio javnost na nekoliko stravičnih primera trgovine ljudima u Srbiji. Jedan od tih je i slučaj 32-godišnje Jelene, koju je par iz okoline Obrenovca devet meseci držao vezanu u podrumu, terao na prosjačenje i prostituciju i hranio čak i izmetom, a za šta su osuđeni na mizerne kazne.

Supružnici iz Niša su tokom jučerašnjeg suđenja izjavili da će se u nastavku postupka braniti ćutanjem, dok su ranije na pretresu negirali krivicu. Terete se za dvogodišnje mučenje uglednog kardiologa iz Niša, koji je zbog bračnog para napustio čak i svoju porodicu.

Foto:Nova.rs

Tužilac tereti optužene da su od marta 2019. do marta 2021. godine u uračunljivom stanju, pretnjama da će nauditi žrtvi i njegovoj porodici i silom koju je Nebojša primenjivao, uspostavili sa njim ropski odnos.

„Oštećeni je brinuo o zdravstvenom stanju okrivljenih, izdržavao ih i davao im sva mesečna primanja, kako od penzije tako i od privatnog rada kao lekar kardiolog, i ograničavali mu slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima. Primorali su ga da marta 2019. godine napusti porodičnu kuću, suprugu i ćerke i započne život na ulici pod njihovom kontrolom. Tokom dana stajao je ispred stana u holu zgrade u kojoj oni žive a noću je spavao u automobilu čije je iznajmljivanje plaćao to isključivo kada mu oni dozvole“, navodi se u optužnici.

“Polomićemo ti glavu”

„Ajde kuče, dođi u kola, posle kasno, za 20 sekunde da si tu“, jedna je od poruka koje je optužena uputila Glasnoviću.

Pročitajte još:

Nazivali su ga debilom, retardom bolesnikom, pretili mu da će mu „sedamdeset puta palicom polomiti glavu“, da će njegovim ćerkama „otkinuti glavu, baciti im bombu, da će mu zaklati porodicu“ i slično.

U Srbiji je bilo nekoliko jezivih slučajeva trgovine ljudima, kada su žrtve držane u ropskom položaju . Naime, javnost se i dalje živo seća slučaja koji se dogodio nedaleko od Obrenovca i stravičnog mučenja, tada 32-godišnje, Jelene.

Par Mileva Martinov (33) i Nenad Petrović (41) iz okoline Obrenovca dobili su minimalne kazne zatvora iako su punih deset meseci tokom 2018. godine držali u podrumu Milevinu drugaricu Jelenu (31) i zverski je mučili.

Kako su mediji tada prenosili, oni su žrtvu terali na prosjačenje i prostituciju, držali je vezanu lancima u kući, tukli je i kleštima joj čupali nokte, hranili je izmetom, a svoju decu su nagovarali da mokre po njoj.

Foto:Anan Kaewkhammul / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovaj slučaj duboko je potresao javnost u Srbiji, ali i mala kazna koja je mučiteljima izrečena za zlodela.

Takođe, 2019. godine dogodio se identični slučaj. Tada je saopšteno je da petočlana porodica iz beogradskog naselja Mirijevo – otac, majka, ćerka, sin i njihov bliski rođak – uhapšena zbog sumnje da su deset meseci vrbovali i podvodili tada 19-godišnju devojku i na taj način pribavili višemilionsku korist.

Pročitajte još:

Ova porodica je punih deset meseci, od sredine avgusta 2018. godine do sredine maja 2019. godine, činila krivično delo. Kao žrtvu koristili su devojku koju su terali da se bavi prostitucijom. Prevarom su uspeli da je namame da dođe da živi sa njima, a potom je mučili.

Novac su uzimali za sebe.

Porodica je živela u vili u Mirijevu. Podovi i stepenište u ovoj vili bili su prekriveni mermernim „Versaće“ pločicama i oznaka ovog dizanjera nalazila se na svim podovima i stepenicama kuće. Na društvenim mrežamo često su se hvalili luksuzom u kom su živeli.

Niko nije ni mogao da zamisli kakva se strahote kriju iza svega toga. Ipak, policija je nakon višemesečnog praćenja, uspela da stane na put ovoj porodici i konačno ih stavi iza rešetaka.

BONUS video: Hapšenja više lica zbog trgovine ljudima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare