Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio da će investitor gradilišta morati da plati iznajmljivanje stana ljudima koji su ostali bez krova nad glavom zbog urušavanja stambene zgrade na Vračaru.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je na Pinku da će investitor morati da plati stanarima urušene zgrade iznajmljivanje stanova istih, ili većih po kvadraturi, dok se šteta ne sanira. A da li će uopšte moći da bude sanirana, jer su prizori koje smo videli na Vračaru zaista zastrašujući, odlučiće stručnjaci.

Pročitajte još:

„Ovde niko nije stradao, važno je da su životi sačuvani, i stanara i bageriste koji je radio u samoj rupi gde se pravila zgrada. Odmah sam izašao na lice mesta, razgovarao sa stanarima, od šest stanova gde ljudi žive jedan je prazan i četiri porodice su smeštene u hotel, dok su ostali imali smeštaj. Dobiće interventnu pomoć Centra za socijalni rad, biće im iznajmljeni isti ili veći stanovi. Investitor će to morati da plati preko opštine, dok se ne sanira zgrada“, rekao je on.

Kada je u pitanju saniranje štete, Vesić je kazao da je pitanje da li je to uopšte moguće.

„Ne mogu da dam odgovor, daće ga stručnjaci, da li je moguće i kako sanirati zgradu, za to postoje stručnjaci. Ono što ja očekujem je da građevinska inspekcija podnese krivične prijave, protiv investitora i nadzora projekta, to će sve utvrditi javno tužilaštvo. Ko je odgovoran, moraće da odgovara, a grad će insistirati kod Ministarstva da nas podrži da inženjerska komora oduzme licence onima koji su u ovakvim radnjama učestvovali. I za fizička lica će biti uvedena polisa odgovornosti, iz nje se naplaćuje šteta. Pojedini investitori, nažalost, angažuju fizičko lice, uglavnom penzionera, pa ćemo tražiti tu polisu profesionalne odgovornosti“, naglasio je Vesić.

Ukoliko saniranje ipak nije moguće, od investitora će biti zatraženo da stanarima ustupi nove stanove.

„Investitor će morati da napravi novu zgradu, i da im da stanove u njoj“, rekao je Vesić.

Goran Vesic
Goran Vesić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na pitanje voditelja „šta ako kaže da nema novac“, odgovorio je ovako.

„Pa kako ima novac da gradi? A nema za štetu? To ćemo sve da vidimo, nećemo gatati šta će se desiti“, rekao je Vesić i dodao da nije lično video investitora.

Stanari jesu primetili da se nešto čudno dešava, jesu upozorili investitora, i čuli da je „sve u redu“.

„Trebalo je da upozore inspekciju, sada će drugi državni organi raditi svoj posao. Inspekcija, nažalost, ne može preko 2.800 gradilišta da obiđe sama, molba je svima koji primete nešto na gradilištu da pozovu inspekciju. Stanari ništa nisu krivi, obaveza grada i opštine je da stanu iza njih i zaštite ih“, rekao je on.

BONUS video: Trenutak urušavanja zgrade u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare