Veljko Belivuk, živa žrtva, nepoznata osoba
Foto: Nova.rs/Shutterstock

Ljubomir Lainović, koji je po svedočenju prijatelja žrtve Veljka Belivuka, ubio Olivera Ivanovića, slovio je za glavnog pucača klana Belivuk - Miljković, optuživan je da je presudio nekima od najzvučnijih imena u sukobu srpskih i crnogorskih klanova, odnosno kavačkog i škaljarskog, a kakav je epilog njegove sudbine ni nakon hapšenja Belivuka i njegovih saradnika nije najjasnije.

Boban Bogdanović, koji godinama ima veze sa sportom i prijatelj je ubijenog kriminalca Aleksandra Gligorijevića Pukija, člana klana Veljka Belivuka, za KRIK je ispričao da mu je prijatelj u amanet ostavio istinu o ubistvu političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića. Gligorijević mu je, kaže, ispričao ko je ubio, ko naredio, a ko je organizovao ubistvo Ivanovića.

„7. mart 2020. godine će mi do kraja života biti urezan u sećanje. Nakon utakmice FK Tekstila, Aleksandar i ja smo seli i razgovarali. On mi je rekao ko su organizatori, ko je nalogodavac a ko ubica Olivera Ivanovića. Olivera Ivanovića je ubio Ljubomir Lainović, to je sin žestokog novosadskog momka Branislava Lainovića. Čovek koji je organizovao dolazak i logistiku je Milan Radoičić. Onaj koji je naredio je Zvonko Veselinović“, tvrdi Bogdanović.

Aleksandar Gligorijević mu je ispričao i na koji način je saznao ove informacije.

„Rekao mi je: „Ja znam sve vezano za ubistvo Olivera Ivanovića.“ Aleksandar mi je rekao da je novac, tih 50.000 evra dobio od Belivuka da se da Ljubomiru za posao koji je završio. Kada mu je dao novac, Lainović se napio i počeo da se hvali i rekao zašto je dobio novac, jer je on taj koji je „izbušio“ Olivera Ivanovića. Zvonko Veselinović je preko Belivuka taj novac dao Aleksandru koji je predao Ljubomiru“, tvrdi Bogdanović.

Hrvatin: Ubio Kiću, Dedovića, Stamatovića…

Svedok saradnik u procesu protiv klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića rekao je u Tužilaštvu da taj klan stoji i iza ubistva bivšeg člana grupa „Alkatraz“ Ljubomira Kiće Markovića.

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

„Miljković je bio ubeđen da mora da se smakne Kiću. To je najbolji način da se sve ostale frakcije na Partizanovoj južnoj tribini, koja je bila razbijena, zaplaše. U njega je pucao upravo Lainović“, rekao je tužiocu Hrvatin.

Osim toga, Lainoviću se pripisivalo ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, visokorangiranih pripadnika škaljarskog klana koji su izrešetani u jednom restoranu u predgrađu grčke prestonice, dok su večerali sa suprugama i porodicama.

Privođen zbog ubistva „radovca“

Lainović je februara 2018. godine privođen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu navijača FK Rad Petra Arsića (38). Tada je Strahinji Đanković (23) izrečena kazna od 13 godina zatvora zbog Arsića ispred restorana „3K“ na Vidikovcu. Ljubomir Lainović i Miloš Miladinović su oslobođeni optužbi za pomaganje u ovom krivičnom delu, zbog čega je sud ukinuo rešenje kojim im je ranije odredio pritvor i povukao je poternice koje su za njima bile raspisane.

Ubijeni Arsić foto: Facebook

Sin ubijenog kriminalca

Prezime Lainovića odranije je poznato široj javnosti u Srbiji ali po njegovom ocu, kriminalcu Branislavu Lainoviću Dugom koji je ubijen 2000. godine ispred hotela „Srbija“u Beogradu. Za ubistvo Lainovića optužen je Miloš Simović kao neposredni počinilac. U optužnici se navodi da je Ljubiša Buha Čume vozio Simovića i da mu je dao revolver iz koga je pucao, a da je Suvajdžić zvao Lainovića telefonom da bi saznao gde se nalazi.

Gde je Lainović?

Sudbina Lainovića mlađeg prilično je nejasna jer se, još u vreme ubistva Stamatovića i Dedovića, govorkalo da je njihov egzekutor brutalno mučen i ubijen. Spekulisalo se čak da postoji video-zapis na kom je to i zabeleženo, ali ove informacije nisu zvanično potvrđene. Nije potvrđeno ni da li je njegov nestanak prijavljen policiji, kako se to spekulisalo.

Bonus video: Veze između kavčana i grupe Velje Nevolje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare