Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Europol je koordinirao akciju rasturanja kriminalne grupe koja je preko kol centara u Srbiji prodavala lažne kriptovalute po Evropi. Samo u Nemačkoj su prevarili ljude za više od dva miliona evra, a sumnja se da im je protivzakonita zarada bila i više stotina miliona evra. U Srbiji je uhapšeno 14 osoba.

Europol se danas oglasio saopštenjem o velikoj akciji koja je sprovedena pre svega u Srbiji, ali i Bugarskoj i na Kipru, a na čijoj meti su se našli kol-centri preko kojih su prodavane lažne kriptovalute. Na meti prevaranata našle su se, pre svega, žrtve iz Nemačke, koje su „investirale“ više od dva miliona evra u lažne kriptovalute.

Pročitajte još:

Akcija je izvedena u saradnji policije i tužilaštava Srbije, Nemačke, Kipra i Bugarske, uz podršku Europola i Eurodžasta protiv organizovanih kriminalnih grupa umešanih u onlajn prevaru sa investiranjem u kriptovalute. Ova kriminalna mreža, kaže se u saopštenju Europola, koja se sastojala od većeg broja krimiinalaca koji su operisali pomoću kol-centara, mamila je žrtve da investiraju velike sume novca u lažne kriptovalute. Europol je sastavio operativnu grupu da podrži ovu prekograničnu istragu, navedeno je u saopštenju.

U Srbiji je uhapšeno 14 osoba, dok je jedna lišena slobode u Nemačkoj. Ispitana je 261 osoba, od kojjih će neke čekati sudski proces (42 osobe u Bugarskoj, 2 na Kipru, 3 u Nemačkoj i 214 u Srbiji).

Policija je obavila pretres na 22 lokacije, od kojih 5 u Bugarskoj, 2 na Kipru i 15 u Srbiji. U Srbiji je policija upala i u četiri kol centra.

U policijskoj akciji su zaplenjena tri hard diska, na kojima su bili virtuelni novčanici, u kojima je zaplenjeno oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini. Oduzeta su i tri vozila, elektronska oprema, hard diskovi i dokumenta.

Osumnjčeni su koristili reklame na društvenim mrežama da namame žrtve na sajtove kojima su upravljali kriminalci koji su nudili, naizgled izuzetne prilike za investicije u kriptovalute. Žrtve, uglavnom iz Nemačke, prvo bi investirali manje sume novca, obično trocifrene iznose. Njima se prikazivala lažna dobit, a onda su prevaranti žrtve ubeđivali da investiraju još više para. Procenjeno je da je šteta naneta nemačkim građanima oko dva miliona evra. Prevaranti su žrtve našli i u Švajcarskoj, Australiji i Kanadi.

Pretpostavlja se da je broj žrtava mnogo veći. Ovo znači da je plen prevaranata možda mnogo veći i dostiže sumu od stotina miliona evra, navodi se u saopštenju Europola.

BONUS VIDEO: Sem Bankman – Kripto Robin Hud

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar