Velika akcija MUP u Nišu, uhapšena tri rukovodioca

Hronika 24. feb. 202017:20 > 18:22
Podeli:
Foto: profimedia.rs

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji s Višim javnim tužilaštvom u Nišu, Poreskom policijom i pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije, uhapsili su tri osobe koje se terete za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

Uhapšeni su Z. S. (1954), odgovorno lice privrednih društava „Nini MD“ i „Nini eksport-import“, V. M. (1986), odgovorno lice firme „Zdravlje lek“, kao i D. D. (1968) odgovorno lice privrednog društva „ZU Apoteka Nini“.

 

Sumnja se da je Z. S. izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica tako što je, kao odgovorno lice „Nini MD“, koje je u stečajnom postupku, prodao svoja potraživanja prema stečajnom dužniku, bez saglasnosti stečajnog upravnika, privrednom društvu „Zdravlje lek“  čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.500.000 dinara firmi „Zdravlje lek“, a za toliko oštetio „Nini MD“.

 

Takođe, postoje osnovi sumnje da su svo troje osumnjičenih, kao odgovorna lica pomenutih privrednih društava, izvršili krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, tako što su u periodu od 01. decembra 2016. do 30. aprila 2019. godine kao povezana društva fiktivno fakturisali toplomere i testove za trudnoću čiji je promet zabranjen, budući da nisu upisani u Registar medicinskih sredstava.

Na ovaj način oštetili su budžet Srbije za 153.219.043 dinara. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.