Zoran Gavrilović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović najavio je danas da će, u slučaju da nadležne ustanove i institucije u Srbiji ne reaguju zbog suspenzije Valentine Krstić, načelnice Službe za obuku i upošljavanje Kazneno popravnog zavoda Niš, BIRODI internacionalizovati taj slučaj i o njemu obavestiti glavnu tužiteljku Evropske unije (EU) Lauru Koveši.

Valentina Krstić, bivša uzbunjivačica i antikorupcijska aktivistkinja, suspendovana je jer je navodno nanela štetu ugledu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, time što je na internom sastanku kritikovala zapošljavanje u KPZ-u Saše Stoiljkovića, poznatog između ostalog po tome što je javno govorio da je koristio funkciju u Sekretarijatu za poljoprivredu kako bi pred izbore dobio kapilarne glasove za SNS od korisnika gradskih subvencija.

Krstić je bila suspendovana i pre deset godina, nakon ukazivanja na niz nepravilnosti u niškom KPZ- u, ali je vraćena na posao posle oštre reakcije tela i organizacija za borbu protiv korupcije.

U rešenju o suspenziji, od 11. jula ove godine, navodi se da se protiv nje pokreće disciplinski postupak zbog osnovane sumnje da se u svojoj kancelariji, na prvom sastanku sa Stoiljkovićem, koji je zaposlen na mestu njenog zamenika, ponašala “nedolično, nasilnički i uvredljivo prema rukovodiocu, saradnicima ili strankama” i “na način koji šteti ugledu Uprave”, što su po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija teže povrede radnih obaveza i dužnosti.

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović je na današnjoj konferenciji za medije podsetio da je Stojiljković, nezadovoljan svojim “plenom” nakon lokalnih izbora 2020. godine izašao u javnost kao uzbunjivač i između ostalog saopštio da je kao načelnik Sekretarijata za poljoprivredu, pred izbore 2016. i 2020, a po nalogu SNS, sakupljao kapilarne glasove za tu stranku u 67 niških sela, i to pretežno od korisnika subvencija tog Sekretarijata.

“Time je on vršio pritisak na svoju matičnu stranku i u tome je uspeo zato što Kazneno-popravni zavod i grad Niš dogovaraju njegovo preuzimanje. Čovek koji je bio vinovnik koruptivnih dela biva nagrađen dobro plaćenim poslom u niškom zatvoru. Pri samom njegovom zapošljavanju upravnik zatvora daje pozitivno mišljenje, a u Stojiljkovićevoj biografiji je nekoliko nezakonitih dela”, rekao je Gavrilović na konferenciji za medije u niškom Medija centru.

Zapošljavanje Stojiljkovića, dodao je Gavrilović, je pogubno za zatvor jer ta ustanova služi prvenstveno za resocijalizaciju počinioca krivičnih dela, a tu su zaposlili čoveka koji je činio neetičke i nezakonite stvari.

„Ovo nije priča o Nišu, ovo je priča o zemlji koja je sistemski zarobljena korupcijom“

“Stojiljkoviću je konstatovano da je na službeni put u Beč vodio svoju suprugu, koja nije radila u Upravi za poljoprivredu. U okviru njegove uprave su prodavani pilići i ćurići, a zaposleni su za prodaju koristili službene telefone. Njegova tašta je od 2016. do 2021. godine za svoj plastenik na 12 ari dobila četiri miliona dinara od grada, a prosek subvencija je tada iznosio od 2.000 do 20.000 dinara. On je bio na funkciji sekretara Sekretarijata za poljoprivredu u vreme izvođenja vodozahvata u Matejevcu i u nekoliko slučajeva za taj posao su angažovane firme koje nisu u sistemu PDV-a, a povezane su sa udruženjem koje je bilo naručilac posla”, izjavio je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, Valentina Krstić će verovatno za pet ili šest meseci otići u penziju, ali će problem ostatiti i ti problem su “sistemske prirode”.

Zatvor ilustracija Foto:N1

“Ovo nije priča o Nišu, ovo je priča o zemlji koja je sistemski zarobljena korupcijom, gde su javne institucije postale sredstvo za partijsko prelivanje novca iz javnog budžeta u partijsku infrastrukturu. Mi živimo zaista u onom što se u teoriji korupciji zove zarobljena država, odnosno ono što mi sociolozi zovemo “delikventno područje”, kada ne vidite razliku između javnog funkcionera i kriminalca”, iistakao je Gavrilović.

Izveštaj o slučaju Valentine Krstić, odnosno Saše Stojiljkovića, Biro za društvena istraživanja dostavio je Agenciji za sprečavanje korupcije, Savetu za borbu protiv korupcije, Državnoj revizorskoj instituciji, Republičkom javnom tužilaštvu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Skupštini grada Niša, OEBS-u i EU delegaciji u Srbiji, pozivajući ih da reaguju u okvirima svojih nadležnosti.

Jedino je na formalnom nivou reagovala Agencija za sprečavanje korupcije tako što je protiv Stojiljkovića otvorila postupak za korupciju, dok je Savet za borbu protiv korupcije dostavljeni izveštaj prosledio tužilaštvu u Nišu.

Bonus video: Nagrada „Svetionik“ dodeljena uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare