Nedavno smenjeni predsednik Sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević, koji je govorio o aferi prisluškivanja u tom preduzeću, sumnja da je bio meta napada u Aranđelovcu kada je prošle nedelje, uoči protesta u tom gradu, hicima iz vatrenog oružja probijeno staklo jednog kafića.

Đorđević je za list “Nova” ispričao da kobnog dana uopšte nije bio u kafiću, već da je gostovao na jednoj televiziji, ali je njegov automobil bio parkiran upravo ispred tog lokala.

„Ja lično sumnjam da je pucanje bilo upozorenje za mene, ali policija nije potvrdila povezanost. Nemam informacije ko je pucao, međutim postoje navodi da su u pitanju neka deca. Baš da deca pucaju iz puške i probiju staklo, čisto sumnjam“, objasnio je Đorđević za naš list.

Milan Đorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodaje da su se u međuvremenu pojavili razni navodi o ovom događaju, ali napominje da on nije član nijedne stranke, već da je predsednik Sindikata zaposlenih i želi da tako ostane. Đorđević pojašnjava da su navodi da je policija odbila da izađe na uviđaj netačni. Ističe I da misli da je ovo bila neka vrsta upozorenja upućenog ka njemu.

I ovo nije prvi put da se našao na meti. Đorđević tvrdi da se i ranije susretao sa pretnjama i da mu je lično direktor EPS-a, Milorad Grčić, pretio da će završiti u invalidskim kolicima.

Pročitajte još:

“Grčić mi je još ranije pretio da ću da završim u kolicima i da će da mi polomi noge jer sam ukazivao na nepravilnosti u radu EPS-a, ali i govorio da je on prevarant, što i jeste, čak sam ga zbog toga prijavio i policiji“, kaže Đorđević. Ističe da se stalno nalazio na meti pretrnji, a jednom prilikom su mu rekli da će mu oteti ćerku.

Inače, Đorđević je u žižu javnosti dospeo nakon što je otvorio aferu o prisluškivanju u EPS-u i nabavci tehnike za tajno prisluškivanje ljudi, tačnije zaposlenih, o čemu su pisali i novinari BIRN-a koji su otkrili dokumente o javnim nabavkama na osnovu kojih se može videti da je Elektroprivreda 2019. kupila 20 sofisticiranih softverskih aplikacija koje onemogućavaju prisluškivanje, što je plaćeno 227 hiljada evra.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović saopštio je da je, između ostalih, dve godine prisluškivan i otac predsednika Aleksandra Vučića, Anđelko Vučić, pozivajući ga da se izjasni o ovom slučaju. Zatim je i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić uputila otvoreno pismo predsedniku povodom pucnjave u Aranđelovcu.

Marinika Tepić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Osim skandalozne činjenice da niste bili u stanju da zaštite ni sopsvenog oca, a kamoli građane Srbije, dužni ste da objasnite nešto još važnije – čime vas ucenjuju direktor EPS-a Milorad Grčić i šef Sektora unutrašnje kontrole EPS-a Nenad Dilberović koji je rukovodio tim prisluškivanjima, kada uprkos prisluškivanju i vašeg oca ne smete ništa da preduzmete“, upitala je, između ostalog, Tepićeva.

EPS demantovao da je prisluškivao

Pozivajući se na ugovor o poslovnoj tajni, EPS je odbio da BIRN-u dostavi informacije o tome šta je bio razlog ove nabavke i ko koristi navedenu opremu. Oni su u dopisu od 1. oktobra 2021. potvrdili da je nabavka sprovedena bez ikakvih izmena. BIRN je EPS-u zahtev za dobijanje informacija poslao sredinom septembra, a žalbu povereniku 5. oktobra, i u njoj su zahtevali da se dostave traženi podaci.

EPS je “sa drugom ugovornom stranom zaključilo Ugovor o čuvanju poslovne tajne i poverljivih informacija”, zbog čega BIRN-u “ne može dostaviti informacije” koje se tiču razloga nabavke navedene opreme, kao i osoba koje je koriste, stoji u dopisu javnog preduzeća. Pored toga, oni su u svom obraćanju naveli i da ovakve sisteme zaštite komunikacije koriste i energetske kompanije u Finskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Švajcarskoj, SAD… Sa druge strane, stručnjaci kažu da se takva oprema ne može nabaviti bez saglasnosti francuskih ili američkih obaveštajnih službi.

Uzbunjivač na meti direktora EPS

Željko Stojković, predsednik Udruženja srpski centar ekologije iz Lazarevca i radnik Elektroprivede Srbije, govorio je ranije za Nova da je bio meta progona direktora JP EPS Milorada Grčića od momenta kada se usudio da ukaže na nepravilnosti u izvođenju radova tog preduzeća, a kojima bi ono moglo da ilegalnim rudarenjem pribavi protivpravnu korist i trajno naruši kulturno istorijsko nasleđe.

Željko Stojković Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Stojković je tada istakao da je zbog toga smenjen na niže radno mesto.

BONUS video: Dve godine od hapšenja uzbunjivač Aleksandar Obradović zaboravljen

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare