Utvrđeni propusti policije na protestima, MUP i dalje ćuti

Hronika 13. feb. 202119:49
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zaštitnik građana utvrdio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova na protestima u julu 2020. godine u Beogradu i Novom Sadu nezakonito postupali prema pojedinim građanima, da nisu imali vidno istaknute identifikacione oznake i da je Sektor unutrašnje kontrole samo u jednom slučaju utvrdio identitet lica koja su kršila zakon. Kako N1 saznaje i Tužilaštvo je počelo da poziva građane koji su uz pomoć nevladinih organizacija podneli krivične prijave protiv policajaca. MUP se, za sada, ovim povodom nije oglasio.

Na pitanje ko je prepoznao nedozvoljenu upotrebu sile u udarcima palicama policajaca protiv mladića koji su sedeli na klupi u parku tokom prošlogodišnjih protesta u centru Beograda, dobijen je odgovor da MUP nije prepoznao policajce koje je poslao na zadatak, piše N1.

Međutim, nakon toga Zaštitnik građana je saopštio da je prepoznao propuste u postupanju policijskih službenika prema pojedinim građanima tokom julskih protesta prošle godine.

„Propusti se sastoje u nedozvoljenoj upotrebi sile i nezakonitoj i nepravilnoj upotrebi sredstava prinude od strane policijskih službenika prema pojedinim građanima, čime su im povređeni pravo na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i pravo na dostojanstvo, a zatim i u tome što policijski službenici nisu imali vidno istaknute identifikacione oznake, što je otežalo sprovođenje istrage i utvrđivanje njihove odgovornosti“, naveo je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana postavio je i pitanje: Zašto Sektor unutrašnje kontrole nije odmah preduzeo sve što je potrebno da se odgovorni otkriju – jer sve se odigralo na javnim mestima pokrivenim video nadzorom? Brojni građani su na razne načine prijavljivali svoja iskustva, a zbog prekomerne upotrebe sile, uz pomoć nevladinog sektora podneto je oko 30 krivičnih prijava protiv više od 60 policijskih službenika.

„Po prvi put je i Prvo osnovno javno tužilaštvo polako počelo da poziva i naše klijente sa kojima smo podnosili krivične prijave da ih sasluša. Znači sedam, osam meseci kasnije imamo i prve znake reakcije tužilaštva, ali opet, kada pogledamo kako se MUP izjašnjavao o ovome u odnosu na zaštitnika građana, jasno je da ćemo vrlo verovatno i u tim postupcima dođi do krajnje granice a to je da ne možemo da utvrdimo identitet policajaca koji su zlostavljali ljude na protestima“, kazao je iz Nikola Kovačević iz Inicijative A11.

Ministar, direktor policije i načelnici će ostvarujući svoju ulogu u borbi protiv nekažnjivosti za torturu, poslati snažnu poruku da je neadekvatno postupanje prema građanima protivzakonito – zaključio je ombudsman uz očekivanje da ga u roku od 60 dana nadležni obaveste o postupanju po njegovoj preporuci.

Za sada MUP nije prepoznao ni naše pitanje: Hoće li se ovim povodom barem oglasiti?

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar