Foto:Srđan Ranković ; Nova.rs

Požar u dupleksu na Limanu, koji je juče popodne progutao dva stana i krov, po svemu sudeći izazvao je lap-top, a majka i ćerka koje su tu živele, videvši da uređaj varniči, izašle su iz stana na sigurno. Kako se svakodnevno susrećemo sa sve većim brojem požara u stambenim jedinicama, lokalima, kućama i drugim objektima, nije zgoreg podsetiti se na koji način bi trebalo da se ponašamo u ovim kriznim situacijama, kada nam jedan potez ili nekoliko sekundi mogu spasiti život,ali i imovinu.

Požar na Limanu gašen je više od četiri sata. U njemu, srećom, nije bilo povređenih, ali veće probleme vatrogascima zadali su neodgovorni stanari najpre jer je neko ileglno pregradio deo tavana, tako da je vatrogasna ekipa morala doslovno da probija zid dok oko njih bukti plamen, a zatim i zbog skladištenja bele tehnike i guma koje su lako zapaljive i dugo gore, emitujući gust, crn dim.

Šta kada primetimo požar u zgradi?

Ukoliko primetite da je u višespratnici u kojoj živite došlo do požara, najpre obavestite komšije – ako u zgradi nemate alarm, to možete učiniti vikom i bukom, lupajući na vrata i slično. Odmah zatim pozovite vatrogasce i potrudite se da im date što preciznije podatke – u kojoj ulici se nalazite, u kom stanu je buknuo požar, na kom spratu…

Ukoliko je požar izbio na spratovima ispod vašeg, pokušajte da odmah zatvorite sve ventilacione otvore kroz koje bi u vaš stan mogao da uđe dim. U slučaju da se stepenište napunilo dimom, nipošto nemojte bežati, osim ako se ne nalazite ispod sprata na kom je izbio požar, a ukoliko ste krenuli iz stana, pokvasite peškir ili neku tkaninu i stavite preko usta i nosa.

Ni u kom slučaju nemojte korsititi lift.

Šta kada je požar u našem stanu?3

Idealno bi bilo u kući posedujete ispravan protivpožarni aparat i da vi i članovi vaše porodice umete da rukujete sa njim jer kada vidite otvoren plamen, kasno je za čitanje uputstva. Ne zaboravite da je svaki građanin, shodno svojim mogućnostima, dužan da pokuša da ugasi manji požar. Nije preporučljivo gasiti požar vodom jer zbog instalacija može doći do strujnog udara.

Ako je požar većeg obima, napustite stan zatvarajući sva vrata za sobom, a ako je požar u samo jednoj sobi, obavezno sve zatvorite kako bi se prekinuli dotoci vazduha i sprečilo dalje rasplamsavanje.

Požar u Grockoj Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ukoliko ste u prilici, na stepenicama u razvodnim kutijama isključite osigurače i struju u svom stanu, a ako vam je požar zablokirao izlaz, pokušajte da se sklonite na sigurno. Izlazak na terasu trebalo bi da bude poslednja opcija.

Ukoliko vas je požar probudio iz sna, a posebno dim, najbolje je da se kroz stan krećete puzeći po podu, jer kiseonik u prostorijama koje se pune otrovnim gasovima, ostaje na dnu.

Ukoliko je požar u blizini vaše kuće:

Ne napuštajte kuću osim ukoliko niste u potpunosti sigurni da ste u mogućnosti da se bezbedno sklonite. Mogućnost preživljavanja u stambenim objektima koji su izgrađeni od nezapaljivih materijala je velika.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Uvedite u kuću celu porodicu i kućne ljubimce, zatvorite sve prozore i vrata i blokirajte sve otvore mokrim tkaninama. Sklonite zavese sa prozora pomerite nameštaj ka centralnom delu sobe, dalje od prozora zatvorite sva vrata unutar kuće. Obezbedite rezerve vode, okupite se svi na jednom mestu, imajte uz sebe baterijske lampe u slučaju da dođe do prekida snabdevanja električnom energijom.

Bonus video: Kineski tržni centar u plamenu

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar