Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Povodom dopisa Advokatske komore Srbije (AKS) koji se odnosi na pravo branioca na poverljiv razgovor sa svojim klijentima koji se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštava da postupa u skladu sa zakonom i sprovodi isključivo odluke nadležnih sudova.

„Ističemo da Uprava insistira na poštovanju prava lica lišenih slobode u svim segmentima, a to se odnosi i na pravo okrivljenih na poverljivu komunikaciju sa braniocima, koja je garantovana Ustavom i međunarodnim konvencijama. Naglašavamo da u tome nema odstupanja ni u jednoj od naših kazneno-popravnih ustanova i to pravo okrivljenog se poštuje u svakoj ustanovi“, navodi se u saopštenju i dodaje:

Pročitajte još:

„Nikada do sada nismo komentarisali sudske postupke, kao ni postupke u fazi istrage niti ćemo to ovom prilikom da radimo, a to podrazumeva svaki mogući segment koji se odnosi na ovu vrstu postupaka da nije za komentarisanje sa naše strane. Podsećamo i da je sistem izvršenja krivičnih sankcija strogo formalan sistem koji postupa isključivo u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, urednik Informera Dragan J. Vučićević izneo je u emisiji na televiziji „Pink“ navodni transkript razgovora osumnjičenih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sa svojim advokatom Dejanom Lazarević. Zasad nije poznato da li je reč o autentičnom snimku i da li je on nastao u prostorijama zatvora. Advokatska komora Srbije zbog toga je zatražila odgovor od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kako bi se utvrdilo da li je bilo prisluškivanja unutar prostorija zatvora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar