Božo Prelević Foto:Ivan Dinić/Nova S

Advokat Božo Prelević izjavio je da nema odbrane, niti pravnog sistema u Srbiji ako se ne postupi po zahtevu Advokatske komore Srbije i ne utvrdi da li su transkripti razgovora advokata Dejana Lazarevića sa njegovim klijentima istiniti i kako su uopšte nastali. On kaže da je, ako se ne postupi po zahtevu komore, jedino rešenje štrajk advokata i dodaje da su se kod nas samo u vreme UDBE i OZNE prisluškivali razgovori advokata sa klijentima. U pitanju je, kako ocenjuje, "rasapadanje i truljenje države". Advokat Ivan Ninić ističe da je ovo pitanje - pitanje izvršenja krivičnog dela i da zahteva angažovanje javnog tužioca, ali da to ne očekuje jer je tužilac, kako kaže, politička figura, pod kontrolom SNS i Vučića. Prelević ocenjuje i da je, ako je BIA ta koja stoji iza svega, onda ona sledeća koja sebe ispisala iz institucija i upisala se u mafiju.

Kako podseća N1, vlasnik lista Informer Dragan Vučićević je, gostujući na TV Pink, objavio navodni transkript razgovora advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Advokatska komora Srbije obratila se nakon toga Ministarstvu pravde i direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejanu Careviću da utvrde jesu li ti transkripti istiniti i kako su uopšte nastali. Inače – razgovori advokata i klijenata poverljivi su i to pravo im je zagarantovano Ustavom, kao i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

„Ja više nisam tako mlad i pamtim i vreme komunista i Slobe i posle Slobe…Nikada niko nije izneo da razgovori advokata i klijenata nisu potpuno pouzdani jer to ruši ceo sistem…Starije kolege su mi govorile u vreme OZNE i UDBE da su sve prostorije bile ozvučene…Ako smo mi danas, u vreme Golog otoka i vreme OZNE – kako da vam kažem…U potpunosti podržavam odluku Advokatske komore i siguran sam da će Carević reći da to nije tačno jer sve ostalo njega čini kriv odgovornim“, kaže Prelević za N1.

On ocenjuje da ako imate BIA koja sve kontroliše i okrivljeni nema pravo na odbranu to govori u prilog tezi o raspadanju države, koje je, kaže – već nepodnošljivo. „Već toliko toga smrdi, da se ugušismo – svaki dan vidimo raspadanje i truljenje države, pogledajte i na šta liče mediji…“, rekao je Prelević.

Podseća i da je ministar odbrane nebojša Stefanović rekao da je za njega neverovatno kako ga napadaju mediji koji su pod kontrolom SNS i predsednika i vlade, te da on potpuno priznaje da postoje mediji koji su pod kontrolom. „Imate i advokata Vujačiča koji na N1 priča da nije deda Miljkoviću, a na Novoj S da jeste ili nije siguran, a onda se setio da je bio na svadbi…“, rekao je Prelević.

On je istakao da se nada da je Vučićević slagao tokom gostovanja na Pinku jer, u suprotnom – čemu advokati.

Advokat Ivan Ninić kaže da je povodom najave da će imati snimak razgovora, a da se posle odustalo ključno pitanje ko je doneo takvu odluku i odakle im snimak. U pitanju je, dodaje, isti mnodel po kom su se u medijima čitali podaci iz zdravstvenog kartona, pojavljivali neobljavljeni intervujui pre nego što su izašli u medijima…

Ninić ističe da je sigurno da je grupa Veljka Belivuka sigurno bila duže vreme pod opservacijom i da su sigurno bili podložni nekoj vrsti konrole i nadzora, ali da ne znamo da li su objavljeni razgovori verodostojni i da li su nastali uz odobrenje suda, kao i kako su dospeli do urednika i novinara.

Prelević ocenjuje da je ako je BIA ta koja stoji iza svega – onda ona sledeća koja sebe ispisala iz institucija i upisala se u mafiju.

„Mislim da je oba vlast potpuno pogubila konce…Imamo predsednika koji govori isto što i predsednik odbora za pravosuđe u Skupštini da je neko iz vrha SNS sarađivao s ljudima koji su mleli ljude. Nikad u Evropi nisam čuo da postoji vlast koja sama sebe optužuje, sami priznaju da su potpuno uništili zemlju potpuno razvalili institucije, da rade šta misle da treba, a ne šta je po zakonu…Izbori u ovakvim uslovima nisu izbori“, rekao je Prelević.

Ninić je istakao da u dopisu nadležnim institucijama predsednik AKS Gostiljac traži učestvovanje advokata u radnoj grupi koja bi utvrdila činjenice, ali dodaje da je ovo pitanje izvršenja krivičnog dela i da zahteva angažovanje javnog tužioca. Ipak, kako dodaje, advokati, ne očekuju da će tužilac reagovati jer je upravo SNS izabrala tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića. On bi trebalo da uzme u obrzir sve što su okrivljeni ispričali i da proveri da li su ti navodi tačni…“I nož i pogača su kod tužioca ali tužilac je ovde politička figura“, kaže Ninić i podseća da predsendik Vučić glorifikuje njegov rad najavom da će optužnica protiv Belivukove grupe biti remek delo.

Advokat Ivan Ninić

„Verujem da predsednik na dnevnom nivou komunicira sa Nenadićem jer je on njegov lični izbor“, rekao je Ninić i dodao da veruje da će i optužnica proći njegovu (Vučićevu) neformalnu kontrolu pre nego što bude uručena sudu i stranama u postupku, što je, dodaje, pravni nosnens.

On je istakao i da je u javnosti nezapaženo prošao deo iskaza Miljkovića o događajima u Jajincima 2016. godine za koje Miljković tvrdi da je u dogovoru sa Vulinom tada Sale Mutavi, zajedno sa Vidojevićem, pripadnikom te grupe i Vučkovićem iz Žandarmerije napunio vozilo oružjem i odvezao u Jajince „da bi prikazali ugroženost predsednika republike“.

„Tada se pričalo o tome kao da je maltene u pitanju atentat na predsednika, u pitanju je bio toliki mobing nacije, a na kraju 2017. Više javno tužilaštvo obustavlja postupak“, kaže Ninić i dodaje da je najmanje što su sada morali da urade tužioci – da povuku predmet iz arhive.

Na pitanje da li iko od tužilaca sme da to učini, Prelević kaže da se zemlja raspada pred očima svih građana i da je, ako su pod apsolutnom konrolom, teško očekivati da reaguju BIA, policija i tužilac…

On je naglasio da činjenice u slučaju transkripta koje je izneo Vučićević mogu da se utvrde i da bi rešenje za to bilo – formirati nezavisnu komisiju pošto su ovde napadnuti ustav i zakon a ne Velja Vevolja.

Podsetio je i na izjavu Miljkovića da su trebali da nameste predsedniku suda „nekakvu đevojku“, što je razlog da i Društvo sudija ustane i kaže: „Kakva ste vi to država, država koja ucenjuje predsednika suda“.

„Veliko pitanje je da li su u ovoj vlasti normalni. Nisam psihijatar, ali pola vladajuće garniture poslao bih na psihijatrijski pregled jer nije moguće da ovako sladostrasno uništavate sopstvenu državu kao da vaša deca tu neće živeti“, rekao je Prelević.

Advokati kažu i da veruju da će Dragan J. Vučićević biti pritisnut da kaže da ga je neko slagao ili da će „da nađu neko eferemernog nebitnog da preuzme krivicu“ i tu stvar zataška.

„Napad vrha vlasti ide ne samo ka Nebojši Stefanoviću, ka Hrkalovićki, ka Milatoviću, ka Papiću, to je SBPOK, to su najvažnije figure u MUP-u… Ide i napad ka Rebiću, pa ka predsedniku suda…Vidite da vlast napada najistaknutije ljude koji treba da se bore protiv kriminala“, kaže Prelević.

Ninić ocenjuje da su pitanja svih pitanja ko je organizovao grupu Belivuka, ko ih je doveo na stadion Partizana, ko ih je oslobodio zbog ubistva na šinama…

Ocenjuje da se to pitanje „ne bi otvorilo da to ne može da naškodi Nebojši Stefanoviću i njegovim ljudima“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar