Foto:EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Nakon što se portalu Nova.rs javila Milica P., čiji se suprug trenutno nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, i koja tvrdi da on ne dobija adekvatnu lekarsku pomoć iako je zaražen kovidom, kao i da su posete od marta zabranjene, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ističu da je reč o lažnim navodima, jer su u niškom zatvoru posete dozvoljene, ali i da sva lica dobijaju adekvatnu medicinsku negu. Kako tvrde iz Uprave, reč o lažnim informacijama pojedinaca i organizacija koje imaju za cilj da obmane javnost iz samo njima poznatih razloga.

Sem Milice P. našem portalu javila se i Ljiljana, majka od jednog od zaraženih zatvorenika, koja je istakla da, prema informacijama koje je dobila od sina, u njegovom paviljonu ima više od 60 zaraženih zatvorenika.

Iz Uprave zavoda za izvršenje krivičnih sankcija oštro demantuju ove navode, čiji je cilj diskreditacija pomenute ustanove.

„Povodom lažnih navoda u medijima da su osuđenim licima u KPZ u Nišu od marta zabranjene posete i da se pozitivnim licima na prisustvo virusa korona u ovoj ustanovi ne pruža medicinska pomoć ističemo da je reč o lažnim informacijama pojedinaca i organizacija koje imaju za cilj da obmane javnost iz samo njima poznatih razloga. Navodi da osuđenici u ovom zavodu od marta ne primaju posete i da su „u potpunosti zatvoreni i bez komunikacije sa porodicom“ nisu tačne. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je više puta obaveštavala javnost, uključujući i medije koji su preneli ove navode, da su posete članova porodice u svim zavodima dozvoljene 12. maja pošto su prethodno bile zabranjene 30. marta na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije“, navode iz Uprave.

Pročitajte još...

Kako ističu dalje, posete se od 12. maja odvijaju, uz strogo poštovanje mere prevencije, odnosno sprečavanja širenje epidemije koronavirusa.

„Posete se od 12. maja odvijaju uz strogo poštovanje mera prevencije – obavezno se meri temperatura licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski, a za pritvorenike i osuđenike su, osim maski, obezbeđeni i viziri. Tokom posete se poštuje preporučena distanca i nije dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika. Po okončanju posete, lica lišena slobode na bezbedan način odlažu korišćena sredstva zaštite, uz dezinfekciju ruku i povratak u prostorije preko dezo barijere.
Vanzavodska prava i pogodnosti (slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo iz zavoda do 7 dana u toku godine…) su odloženi od 11. marta i ta mera je i dalje na snazi“, ističu iz Uprave.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija navode da je svim osuđenim licima omogućen kontakt sa članovima porodice, tako da nije tačno da porodice ne mogu da stupe u kontakt sa svojim bližnjima.

„Osim toga Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u cilju podatne psihosocijalne podrške, omogućila je osuđenim licima da kontaktiraju sa članovima svojih porodica putem programa “Skajp“ i „Viber“ i to se odnosi i na KPZ u Nišu. Osuđenici u KPZ u Nišu koriste tablet uređaje koje je zavodima donirala nemačka nevladina organizacija „Help“i o tome smo u više navrata informisali javnost. Programi za komunikaciju dostupni su i u zavodima sa posebno osetljivom populacijom kao što su štićenici u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za maloletnike u Valjevu, kao i osuđenice u KPZ za žene u Požarevcu, ali i najveći zavod u zemlji – KPZ u Sremskoj Mitrovici“, navode i dodaju:

Foto: N1

„Uprava ulaže ogromne napore da sačuva zdravlje osuđenika a da istovremeno sačuva human aspekt izvršenja kazne i omogući posete u bezbednim uslovima. Čemu onda plasiranje lažnih informacija da su posete osuđenicima u zavodu u Nišu zabranjene od marta kad se one bez prekida odvijaju od 12. maja u svim našim zavodima? Napominjemo i da je osuđenicima produžen boravak na svežem vazduhu i to duže od 2 sata koliko je zakonom propisano i omogućeni su im češći telefonski kontakti sa članovima porodice kako bi kroz razgovore sa njima umanjili brigu koju imaju njihovi bližnji“, ističu u saopštenju.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija osvrnuli su se i na navode da osuđenici, koji su zaraženi kovidom, ne dobijaju adekvatnu medicinsku pomoć, tvrdeći da je reč o lažnim infomacijama.

„U vezi sa takođe lažnim vestima da se osuđenicima inficiranim korona virusom, u ovom trenutku u zatvorenom odeljenju KPZ Niš njih 12, ne pruža medicinska pomoć, ističemo da sva lica imaju potpunu zdravstvenu zaštitu i da nisu tačni navodi o bilo kakvoj vrsti zanemarivanja. Osuđena lica sa infekcijom se dobro osećaju, nemaju izražene simptome i istog trena kad su prijavili da osećaju malaksalost ili glavobolju izolovana su od drugih lica i testirana u skladu sa merama prevencije koje su na snazi od 11. marta“, navode i dodaju:

Pročitajte još...

„Ističemo da je samo u zavodu u Nišu od marta do sada, od trenutka izbijanja pandemije, testirano 800 lica. Naglašavamo i da se prvi inficirani slučaj kod osuđenog lica u ovom zavodu pojavio 27. novembra. Taj osuđenik je izlečen i vraćen u matični paviljon, dok je još jedan osuđenik izlečen i izašao je na slobodu budući da mu je istekla kazna. Uskoro ističe karantin za 7 osuđenika koji će pre povratka u svoj paviljon biti ponovo testirani“, kažu u saopštenju.

„Osuđena lica se izoluju, testiraju, smeštaju pod pojačan medicinski nadzor i leče – kako je to, iz bilo kog ugla posmatrano, nehuman postupak kao što su pojedinci pokušali ovu proceduru da predstave u medijima prošlog vikenda? Naši lekari sprovode protokol u detekciji virusa i lečenju infekcije koji se odnosi i na sve druge građane. Nijedno osuđeno lice iz KPZ u Nišu sa infekcijom nije hospitalizovano i nijedno lice se ne nalazi na respiratoru niti je preminulo kako pojedine organizacije saopštavaju“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave podsećaju i da, nevezano za situaciju sa koronom, sva lica lišena slobode dobijaju zdravstvenu zaštitu u zavodskoj službi u kojoj rade lekari i medicinski tehničari, i svi osuđenici dobijaju terapije koje su im potrebne kao i lekove koji se nalaze na pozitivnoj listi RFZO.

„Povodom takođe lažnih i tendencioznih navoda da je čak „polovina zaposlenih u KPZ Niš inficirana virusom“, ističemo da je u ovom trenutku 20 naših kolega u tom zavodu inficirano ili se nalazi u kućnoj samoizolaciji zbog svojih kontakata tako da ni ova informacija nije tačna. Niko od naših kolega nije hospitalizovan jer se oni osećaju dobro i imaju blage ili uopšte nemaju ikakve simtome. Od sutra pa do kraja ove sedmice 10 zaposlenih se vraća na posao pošto urade kontrolni PCR test i ako rezultat bude negativan“, kažu iz Uprave.

Kazneno popravna ustanova Foto: Zoran Lončarević

Navode i da je u najmanju ruku „nekorektno i diskriminatorno upirati prstom u zaposlene i proglašavati ih krivim u ovoj situaciji i preuveličavati brojeve zaraženih kod zaposlenih“.

„Podsećamo da i svi zaposleni u našim službama u zavodima, uključujući i zavod u Nišu, nose zaštitne maske za lice pri svakom kontaktu sa osuđenicima. Takođe, zaposleni su u obavezi da nose maske u svojim kancelarijama u koje ne ulaze osuđenici. Zavodi, uključujući i KPZ u Nišu, imaju neophodna dezinfekciona sredstva za ruke, zaštitne maske za lica, rukavice i dezinfekciona sredstva za čišćenje soba za smeštaj lica lišenih slobode, posetnih sala i drugih prostorija i površina (kasete, ormari, telefonske govornice, rešetke…). Dezinfekcija svih prostorija (hodnici, posetne sale, sobe za smeštaj osuđenika)i radnih površina se obavlja više puta u toku dana. Svi zavodi imaju neophodna zaštitna sredstva i to se odnosi i na KPZ u Nišu“, navodi se u saopštenju.

Dodatna sterilizacija u zatvoru zbog korone

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ističu i da je KPZ u Nišu izdvojio sopstvena sredstva za kupovinu pokretnih UV sterilizacionih lampi i one se od početka jula koriste za dodatnu sterilizaciju posetne sale po završetku poseta, ali i za dezinfekciju drugih prostorija u zavodu – trpezarije, ambulante, prostorije za dnevni boravak, soba za smeštaj lica i dezinfekcija se obavlja kada lica nisu prisutna.

„I o ovome javnost bila obaveštena tokom leta više puta. Intenzivno se radi na očuvanju zdravlja osuđenika i pritvorenika posebno imajući u vidu da zavodi svakodnevno primaju nova lica u pritvor i na izdržavanje zatvorskih i prekršajnih kazni, kao i lica koja su privedena na izdržavanje kazne na osnovu ranije raspisanih poternica. Uprava je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, blagovremeno obezbedila 12.000 antigenskih testova kako bi odgovorila na najveći izazov u ovom trenutku, a to je prijem novih lica koji mogu da unesu infekciju“, kažu iz Uprave i dodaju:

„U prilog tome govori i činjenica da u zavodima nije bilo slučajeva infekcije ni kod jednog osuđenog niti pritvorenog lica od aprila meseca pa sve do sredine novembra. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ulaže ogromne napore da se pogoršanje epidemiološke situacije u što manjoj meri „prelije“ na naše ustanove. Iskreno žalimo što bilo ko situaciju sa koronom zloupotrebljava, plasirajući neprestano uznemirujuće informacije“, navodi se u saopštenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar