Advokatska komora
Foto: N1

Preporuke disciplinskog tužioca Advokatske komore Beograda (AKB) od 1. aprila, a koje bi trebalo da uvedu red među pravnicima, naišle su na različite reakcije u advokaturi. Dok neki tvrde da će zaista uvesti red među advokatima, za nijansu više je onih koji ih smatraju upitnih do te mere da su mišljenja da one imaju za cilj disciplinovanje "neposlušnih" advokata.

Prema novim preporukama od 1. maja beogradski advokati više neće smeti da se reklamiraju i pozivaju klijente objavama na banderama, sajtovima, društenim mrežama, televizijskim emisijama. Iako ovo i do sada nije bilo dozvoljeno Zakonom o advokaturi, Statutom advokatskih komora i Kodeksom profesionalne etike, ali će ubuduće biti sankcionisano do oduzimanja licence.

Naime, u preporukama disciplinskog tužioca, advokatice Biljane Kajganić, nalazi se i niz upitnih preporuka, pa se postavlja pitanje da li će njihovo tumačenje biti proizvoljno kada je reč o sudbini advokata koji ih je „prekršio“.

Foto: Promo

Po preporukama je zabranjeno reklamiranje u televizijskim emisijama (kada se daju odgovori na pojedina pitanja koja postavaju građani), zatim reklamiranje na sopstvenim sajtovima (npr. isticanjem da su pojedina Ortačka advokatska društva „vodeća“ advokatska kancelarija u Srbiji ili „ mnoge kompanije su izabrale nas“ i sličnim samohvalisanjem), odnosno reklamiranjem na društvenim mrežama kao što su Instagram, Tik – Tok i Facebook.

Takođe, zabranjeno je označavanje štampanog materijala kancelarije na preterano upadljiv način, ali senzacionalistiki i samohvalisav način predstavljanja svojih predmeta u javnosti.

Pročitajte još:

I dok su određene stavke već od ranije bile zabranjene, ovakvo definisanje ima određene nedostatke, pa se postavlja pitanje da li će one zapravo zavisiti od toga kako ih tumači onaj koji odlučuje o tome da li će advokatu oduzeti licencu.

Upravo zbog toga su i beogradski advokati podeljeni – dok jedni podržavaju ovakve „mere“, drugi ih, pak, osuđuju. Smatraju da će njihovo tumačenje zavisiti od slučaja do slučaja, te da će u pojedinim možda više ličiti na „obračun“ s neistomišljenicima nego na primenjivanje preporuka.

Advokat Ivan Simić u razgovoru za Nova.rs ističe pojedine odredbe imaju utemeljenja, dok za druge navode da su upitne.

„Bilo koji advokat koji svoju delatnost zasniva kao ispomoć u cilju “izvlačenja” novca svojih klijenata i time čitav esnaf stavlja u rang visokorizične delatnosti, u smislu globalne borbe protiv sprečavanja pranja novca, ne zaslužuje da se bavi advokaturom. Takođe, neprimereno je učešće u rijaliti programima jer dovodi u pitanje ozbiljnost čitave profesije. Kao neko ko godinama prati i poznaje događanja u advokaturi, u Preporukama disciplinskog tužioca prepoznaje i nešto drugo“, ističe advokat i dodaje:

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Nemali broj kolega smatra da se u preporukama mogu prepoznati poruke, da oni koji nisu bliski “komorskim klanovima” ili političkim strankama, ne samo da neće uživati zaštitu već će se sami boriti ne samo za klijente i za svaki zarađeni dinar, nego i protiv potencijane represije komorskih organa. Svaki advokat kao pravozastupnik i poslenik javne reči, ima pravo u medijima kritikuje sve društvene fenomene, koje smatra devijantnim, pa tako i odluke „vrhovnog komorskog organa“ sa kojima se ne slaže. Pitam se da li je ovo uvođenje reda ili “dovođenje u red” advokata. Veliki broj kolega ovo pismo doživljava i kao suptilnu demonstraciju moći određenih struktura koje imaju prevlast u AKB“, kaže Simić.

Podsetimo, u srpskoj advokaturi proteklih meseci događaju se veliki potresi. Sa jedne strane, advokati su nezadovoljni zbog promene stava Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade kredita, zbog čega je dosad bilo nekoliko velikih protesta.

Sa druge, upitno je i koliko će nove preporuke biti dobrodošle u već napetoj atmosferi.

BONUS video: Protest advokata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar