Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Sektor unutrašnje kontrole u Ministarstvu unutrašnjih poslova podneo je u 2019. godini 212 krivičnih prijava protiv 399 osoba , od kojih je 209 policijskih službenika i drugih radnika zaposlenih u MUP, a najčešći prekršaji su u vezi sa krivičnim delima mita i korupcije.

U izveštaju se navodi da je počinjenih krivičnih dela bilo 537, a da je broj krivičnih dela sa elementima korupcije 425.

Sektor kontrole MUP je jedan deo prijava posvetio konkretnim krivičnim delima koje su počinili pripadnici policije.

Tako je taj sektor podneo šest krivičnih prijava i sedam dopuna protiv dva službenika Odeljenja za upravne poslove PU u Novom Sadu i šest građana zbog sumnje da su izvršili 45 krivičnih dela. U drugoj polovini 2018. godine, osumnjičeni građanin je formirao organizovanu kriminalnu grupu sa ciljem da omogući većem broju lica iz kriminogene sredine dobijanje ličnih dokumenata u kojima su korišćeni podaci drugih lica, za šta je dobijao novac. Ovaj građanin angažovao je policijske službenike, koji su izrađivali lična dokumenta koja nisu odgovarala stvarnom stanju, nakon čega su to predavali licima i pripadnicima kriminalnih klanova, koji su izvršili najteža krivična dela (ubistvo, razbojništvo, distribucija opojnih droga). Policijski službenici su za to dobijali novac u iznosu od oko 3.000 evra za izrađena dokumenta za jedno lice.

Krivična prijava podneta je i protiv policajca koji je tokom 2019. godine nabavio radi prodaje 20.929 grama marihuane, koju je držao zapakovanu u pet PVC kesa u pomoćnom objektu u dvorištu porodične kuće u opštini Preševo.

Protiv policajca PS Savski venac i tri građanina podneta je krivična prijava zbog Udruživanja radi vršenja krivičnih dela. Građanin je organizovao kriminalnu grupu, a policajac je u dužem vremenskom periodu na teritoriji Finske u tri odvojena objekta organizovao uzgajanje marihuane i njenu prodaju, kao i prebacivanje novca u Srbiju, koji je stečen prodajom droge. U saradnji sa finskom policijom, na njihovoj teritoriji uhapšeno je četiri državljana i jedan finski državljanin. Pored opreme za uzgajanje droge, koja je pronađena u tri laboratoriji, nađeno je i oko 650 stabala marihuane i veća količina novca, pretresom finskih policajaca.

Protiv dvojice rukovodioca u Sektoru za vanredne situacije i dvojice policajaca u navedenom sektoru podnete su krivične prijave zbog primanja mita, te protiv vlasnice jednog privrednog društva iz Vranja koja je dala mito. Kako se navodi u izveštaju, ona je dala novac osumnjičenim policajcima u iznosu od 10.000 evra, koji su u periodu od januara 2018. do jula 2019. godine, nakon izvršenih inspekcijskih nadzora u više od 30 privrednih društava na području Pčinjskog okruga, vlasnicima kontrolisanih privrednih društva nudili, a isti prihvatili elaborate i glavne projekte za zaštitu od požara, koji su izrađivani u privrednom društvu vlasnice iz Vranja.

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole podneli su krivične prijave protiv 149 osoba, od kojih su 23 policajca SGP Horgoš, tri policijska službenika OSP PU U Subotici, tri carinskih službeka i 120 građana zbog sumnje da su izvršili 162 krivična dela (Primanje mita, davanje mita, zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem)

Policajci se sumnjiče da su u periodu od septembra do decembra 2018. godine zahtevali i primali novac u različitim iznosima, kako ne bi preduzimali službene mere i radnje, dok su carinici sumnjiče da nisu vršili službenu dužnost propisanu Carinskim zakonom (pregled robe, računa, prtljaga i prevoznih sredstava).

Ovo su samo neki od primera koji se navode u izveštaju Sektora unutrašnje kontrole MUP, gde su krivične prijave podnete protiv policijskih službenika,

Inače, među prijavljenim policijskim službenicima u 2019. godini, najviše je policijskih službenika opšte nadležnosti, njih 68, potom pripadnici granične policije 59, te saobraćajne policije, kojih je 49. Takođe, prijava je podneta i protiv 10 osoba zaposlenih na upravnim poslovima, te protiv devet iz Kriminalističke policije. U izveštaju se navodi da je bilo i tri prijave protiv pripadnika iz Žandarmerije, te dvoje iz jedinice za obezbeđenja, dok je ostalih ukupno devet.

Od ukupnog broja prijavljenih krivičnih dela sa elementima korupcije, kojih je bilo 425, policijci i drugi zaposleni u MUP su izvršili 247 krivilnih dela, dok su građani izvršili 178.

„Pored policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu, prijavama su obuhvaćeni i građani, kao izvršioci koruptivnih krivičnih dela, jer su davali mito kako bi izbegli prekršajnu ili krivičnu odgovornost prilikom kontrole od strane policijskih službenika ili da bi imali povlašćen položaj prilikom rešavanja njihovih predmeta, a u konkretnim istragama protiv policijskih službenika granične policije, saizvršioci u izvršenju krivičnog dela su bili carinski službenici, na osnovu čega je Sektor u takvim slučajevima, po nalogu tužioca podnosio krivične prijave i protiv njih“, stoji u izveštaju.

Pored koruptivnih dela, po učestalosti izvšenja izdvajaju se i krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnog dela, Falsifikovanje isprave, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i Prevara u službi, ali i falsifikovanje novca.

Sektor je u prethodnoj godini podneo i 33 krivičnih prijava protiv rukovodioca ministarstva, i to jednu protiv načelnika Odeljenja u Policijskoj upravi, pet komandira, tri zamenika komandira, četiri pomoćnika komandira…

Najviše krivičnih prijava podnet je nakon saznanja do kojih su dolazili policajci iz SUK (153), kao i nakon informacija dobijenih iz drugih organizacionih jedinica u MUP (37), te nakon zahteva tužilaštva (14), kao i nakonj provera navoda iz pisanih obraćanja građana (5).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar