Andrij Naumov Foto: радио свобода/MUP

Pred Višim sudom u Nišu odloženo je suđenje Andriju Naumovu, čije izručenje od Srbije traži Ukrajina.

Na ročištu je pročitana zamolnica Ukrajine, u kojoj se govori o sedam različitih krivičnih dela za koja ga sumnjiče, uglavnom ekonomska, ali se veleizdaja, za koju je Zelenski saopštio da je Naumov u toj zemlji optužen, ne pominje.

Sva pomenuta dela odnose se na period kada je rukovodio Državnom agencijom za Černobilj, a ranije je objavljeno da je Naumov osumnjičen da je Rusima prodao državne tajne i time pomogao lakšem osvajanju ovog strateškog postrojenja.

Pročitajte još:

Osim ove agencije, radio je i u državnom tužilaštvu i u Službi bezbednosti Ukrajine.

Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a njegov advokat Milan Petrović kaže da se sa porodicom preselio u Tursku i da je bio samo u prolazu kroz Srbiju, gde je juna uhapšen na graničnom prelazu Preševo.

Kod sebe je tada imao 650.000 evra, 125. 000 dolara i dva smaragda, pa je osumnjičen i za pranje novca.

Taj postupak protiv njega i saputnika, nemačkog državljanina ruskog porekla, još nije pred sudom, u toku je istražni postupak, piše N1.

Sledeće ročište u kome će odlučivati o izručenju zakazano je za 3. novembar, a advokat Petrović kaže da se Naumov tome protivi jer strahuje za svoj život, pošto je u Ukrajini bio organizovan pokušaj atentata, a takođe su uvereni da je velizdaja pravi razlog zahteva, iako se u zamolnici ne pominje.

Po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći predmet izručenja ne mogu biti lica osumnjičena za politička i vojna dela, na to se pozivaju zastupnici Naumova.

VIDEO: Zaplenjeno dva kilograma heroina, uhapšene dve osobe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar