Niš, tvrđava, tvrdjava, Niška tvrdjava, ukradeni kameni blokovi sa bedema Niške tvrdjave
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Kamene blokove koji su sa pali sa bedema Niške tvrđave odnela su nepoznata lica, tako da će za sanaciju oštećenja grad morati da nauruči nove, rekla je danas gradski većnik resorno zadužena za kulturu Adriana Anastasov.

„Naši sugrađani su bili ‘savesni’ pa su blokove odneli, te zato grad mora da naruči nove, a to će dodatno da košta. Apelujem na savest građana da, kada se ovako nešto desi, pomognu, a ne da odmognu“, izjavila je Anastasov na pres konferenciji u Gradskoj kući.

Ona je kazala da će po hitnom postupku biti sanirano oštećenje na Niškoj tvrđavi, a JKP „Mediana“ će u vrlo kratkom roku očistiti rastinje sa bedema tvrđave.

Anastasov je rekla da nije prvi put da se dešavaju oštećenja na tvrđavi, da se tako nešto događalo i ranije, ali da će grad preduzeti mere kako se ništa slično više ne bi dešavalo.

„Od Zavoda za zaštitu spomenika kulture tražićemo na nedeljnom i mesečnom nivou obaveštenja o stanju spomenika kulture u Nišu i potrebama za hitnom sanacijom i restauraciji. Apelujema na građane da paze na spomenike kulture i da prijavljuju oštećenja“, istakla je Anastasov.

Niš, tvrđava, tvrdjava, Niška tvrdjava, ukradeni kameni blokovi sa bedema Niške tvrdjave
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njenim rečima, Zavod za zaštitu spomenika nije tražio od grada uklanjanje oštećenja na bedemu tvrđave, ali je grad od te ustanove tražio i dobio dopise sa tačnim opisom radova koje je potrebno obaviti da bi se sanirala šteta koja je nastala na bedemu, kod restorana „Gusar“.

Anastasov je rekla da će za sanaciju oštećenja biti izdvojena sredstva Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, po predračunu Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

BONUS VIDEO: Kiša preti kalemegdanskim zidinama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare