Foto: Privatna arhiva

Goranu Zrniću iz Bačkog Brestovca, koji je uhapšen pod optužbom da je prekršio meru samoizolacije odlaskom kod zubara, ukinut je pritvor u kom je bio od 24. marta i on se od jutros nalazi na slobodi, rekao je za Nova.rs njegov advokat Vladimir Gajić.

Prema Gajićevim rečima, on je jutros podneo predlog za ukidanje pritvora sa obrazloženjem da je okolnost zbog koje je određen pritvor otklonjena jer je prošlo 28 dana od Zrnićevog ulaska u Srbiju, odnosno obavezna mera samoizolacije.

„Sada nas očekuje nastavak suđenja koje je zakazano za 22. april. Ja sam već dao razloge zbog kojih smatram da bi sud trebalo da odbaci optužni predlog OJT  u Somboru. Videćemo, važno je da Goran ide kući“, izjavio je Gajić.

Zrniću se stavlja na teret da je izvršio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme pandemije te mu je prvobitno određen pritvor po osnovu člana 211 zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Foto: Printscreen

 

Kako je navedeno u obrazloženju Rešenja Osnovnog suda iz Sombora, Zrnić je u Srbiju ušao 15. marta kada mu je određena mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

„Naknadno je ova mera produžena, u trajanju od 28 dana odlukom Vlade Srbije od 28. marta. Ovaj rok je istekao 12. aprila pa obzirom da je istekao rok za samoizolaciju okrivljenog koji se računa od dana ulaska u zemlju to znači da više ne postoji osnov za samoizolaciju okrivljenog i samim tim ni pritvorski osnov“, stoji u Rešenju suda

Portal Nova.rs pisao je o Goranu Zrniću koji se 15. marta, pre proglašenja vanrednog stanja, iz mesta u kom živi uputio za Mađarsku, iz koje se vratio u tri poslepodne, nekoliko sati pre proglašenja vanrednog stanja.

Kako je ranije njegova supruga Ivana Kosovac ispričala za naš portal, Zrnić nije dobio nikakvo obaveštenje o obaveznoj samoizolaciji na granici između Srbije i njenog severnog suseda.

Zrniću je pre pet dana prekinut i odložen pretres na suđenju preko Skajpa pred Osnovnim sudom u Somboru, pošto je okrivljeni odbio da mu se sudi putem video veze.

U Srbiji je 27. marta održano prvo suđenje putem Skajpa odnosno – video veze. Okrivljenom je tokom skajp suđenja u Dimitrovgradu izrečena kazna od tri godine zatvora zbog kršenja samoizolacije.

Od tada, svakodnevno, širom države održavaju se ovakva suđenja, za koja advokatska udruženja kažu da su protivna zakonu i Ustavu. Prema poslednjem izveštaju, u pritvorima u Požarevcu, Pirotu i Vršcu nalazi se više od 130 ljudi, kojima se na teret stavlja da su samovoljno napustili samoizolaciju.

Kikinđanki Jovani Popović, autorki antirežimske pesme „Bagra“, juče je ukinut pritvor u kom je bila od 24. marta, pošto se tereti da je prekršila samoizolaciju po povratku iz Crne Gore.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram