Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Privatna arhiva

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je osuđujući deo prvostepene presude kojom su Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović osuđeni na kazne zatvora zbog više krivičnih dela, i naložio prvostepenom sudu im ponovno sudi.

Potvrđen je međutim deo presude u odnosu na Nikolu Jovanovića koji je oslobodđen od optužbi za krivično delo nedozvoljeno nošenje oružja.
Drakula je prvostepenom presudom bio osuđen na kaznu zatvora od tri i po godine zatvora za krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju, dok je oslobođen optužbi za krivično delo nedozvoljeno nošenje oružja.

Dimitrijevski je ukinutom presudom bio osuđen za krivična dela nedozvoljeno nošenje oružja i falsifikovanje isprava osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i šest meseci, Milutinović za nedozvoljeno nošenje oružja na kaznu zatvora od dve godine i šest meseci i njemu je sud ukinuo pritvor jer je on kaznu već odslužio u pritvoru u kojem je više od tri godine.

Marko Drakula Foto: Privatna arhiva

Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud u osuđujućem delu, u pogledu činjenica koje su predmet dokazivanja nije dao jasne i neprotivrečne razloge pri čemu ni činjenično stanje nije potpuno utvrđeno budući da prvostepeni sud nije utvrdio sve činjenice koje su od značaja za pravilno presudjenje zbog čega je presuda morala biti ukinuta.

Okrivljeni su prvobitno bili uhapšeni i optuženi za pripremu ubistva Kotoranina Jovana Vukotića, planom da ga otruju dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Okružnom zatvoru 2019, ali je Viši sud u Beogradu krajem oktobra 2021. godine odbio ovu optužbu, nakon što je Apelacioni sud dva puta ukidao odluke o potvrđivanju optužnice protiv njih i vraćao ih na ponovno razmatranje.

Pošto je ova optužba odbijena njima se sudi za krivična dela i nedozvoljeno nošenje oružja i posebni slučajevi falsifikovanja isprava, jer je kod njih prilikom hapšenja pronađeno oružje, kao i lažni policijski prsluci sa oznakama UKP, kačketi i policijska značka, koja je ukradena još 2006.

Pročitajte još:

U Višem sudu u Beogradu nedavno je počelo suđenje Drakuli zbog sumnje da je 7. oktobra 2019. godine pokušao da ubije Lazara Vukićevića, kada je na Vračaru pod njegov porše postavio eksploziv.

Vukićevića su međutim godinu dana kasnije ubili pripadnici grupe Veljka Belivuka u kući u Ritopeku.

Drakuli se na teret stavljaju krivična dela tesko ubistvo u pokušaju, zatim nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i teško delo protiv opšte sigurnosti.

Takođe, Drakula se sumnjiči i da je pripadnik organizovane kriminalne grupe Vračarci.

BONUS VIDEO: Sličnosti i razlike između dva najkrvoločnija kriminalna klana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar