Ilustracija Foto: MUP Srbije

U zajedničkoj akciji Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova uhapšeno je osam osoba, dok je protiv 14 podneta krivična prijava zbog sumnje da su utajom i pranjem novca oštetili budžet Srbije za više od 4,27 miliona dinara, a sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od 30 miliona, saopštila je danas Poreska uprava.

Kako je navedeno, od marta 2020. do januara ove godine, jedan od od osumnjičenih je u svojstvu odgovornog lica privrednog društva iz Beograda u poslovnoj dokumentaciji i poreskim evidencijama, prikazalo lažne račune o prometu usluga u ukupnom iznosu od 25.630.440 dinara.

Zatim je PDV iskazan u tim računima u iznosu od 4.271.740 dinara, neosnovano iskoristio kao prethodni PDV sa pravom na odbitak, čime je umanjio svoju poresku obavezu za isti iznos.

Takođe, po osnovu lažnih računa, to lice je više obavilo puta prenos novčanih sredstava na tekuće račune dva privredna društva, koja je potom njihov stvarni vlasnik, u saizvršilaštvu sa jednim licem i uz pomoć još 11 osoba preneo na tekuće račune fizičkih lica, a potom je novac podignut u gotovini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar