Foto: Privatna arhiva/Facebook

Ni posle četiri dana od četvorostrukog ubistva koje je potreslo Leskovac, kada je lečeni psihijatriski bolesnik i korisnik socijalne pomoći Miloš Ilić (20) ubio sekirom oca Predraga (45), sestru Anu (19) koja je bila u poodmakloj trudnoći, kao i maćehu Danijelu Radojković (43) i njenu maloletnu ćerku (12), Centar za socijalni rad u Leskovcu nije prihvatio čak ni moralnu odgovornost za ovaj slučaj, već se brani tvrdnjama da oni nisu ni znali da u porodici Ilić postoje psihički problemi.

Direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu Predrag Momčilović rekao je za portal Nova.rs da je osumnjičeni ubica primao socijalnu pomoć, ali da nije bio i štićenik njihovog centra.

„Nismo imali informaciju da je ometen u razvoju, niti je bilo prijava za nasilje u porodici. Sve što ima da se kaže o tom predmetu je na sajtu Ministarstva u vidu saopštenja, a da li je bilo propusta u radu Centra za socijalni rad proceniće Ministarstvo i ombudsman kojem smo takođe prosledili predmet“, rekao je Momčilović.

Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalne službe u Leskovcu, Foto: Printscreen/YouTube/juGmedia

 

I dok nadležni, očigledno, na sve načine pokušavaju da se distanciraju od ovog slučaja, klinički psiholog dr Radomir Čolaković smatra da je ovo odgovornost upravo Centra za socijalni rad.

U ovom slučaju je velika odgovornost na Centru za socijalni rad čiji je tim očito zakazao u radu tj. u stručnoj opservaciji tj. prevenciji porodice koja je očito loše funkcionisala i moglo se pretpostaviti na osnovu dostupnih anamnestičkih podataka da je bilo samo pitanje dana kada će sve izaći na neko zlo. Inače kada bih se lično pitao, uzimajući u obzir niz propusta Centara za socijalni rad, o kojima mediji često izveštavaju, mnogi bi zaposleni bi bili u bukagijama. Nedopustivo je ovakve osobe i porodice ostaviti bez stručnog nadzora psihologa, psihijatara, socijalnih radnika, policije i sličnog. To su hodajuće tempirane bombe. Prevencija u većini centara za socijalni
rad se svodi na :“Neće valjda da se nama desi tragedija“. To se dešava tamo negde“!? Cela porodica je trebalo da ima nadzor Centra za socijalni rad non-stop. Njima, tek kada se nešto dogodi, oni reaguju, prihvate se posla… Taj dečko je bio prepušten sam sebi, svojoj bolesti, poremećaju”, kaže Čolaković.

Žrtve masakra, Foto: privatna arhiva facebook

U međuvremenu, Miloš Ilić je saslušan i odlučio je da ne iznosi odbranu, da se brani ćutanjem, pravdajući se lošim psihičkim stanjem.

Posle saslušanja, na predlog tužilaštva određen mu je pritvor do 30 dana. Kako saznajemo, biće naloženo njegovo neuropsihijatrijsko veštačenje, kako bi se utvrdilo da li je bio uračunljiv kad je počinio četvorostruko ubistvo u kući u centru Leskovca.