Foto:Shutterstock

Porečka policija završila je kriminalističko istraživanje i utvrdila da je 77-godišnji hrvatski državljanin počinio 18 krivičnih dela, i to 16 krivičnih dela oštećenja tuđe stvari i dva krivična dela pretnje, a kod svih krivičnih dela utvrđeno je da se radi o zločinima iz mržnje prema Srbima.

Muškarac se sumnjiči da je navedena krivična dela počinio od 2010. do 2020. godine, a njegova meta bili su automobili registarskih oznaka s područja Srbije. Osumnjičeni je u navedenom razdoblju oštetio 16 automobila koji su bili parkirani na parkinzima u sklopu turističkih naselja na području Poreča, na parkiralištima u Červar Portu i na parkinzima tržnih centara, saopštila je istarska policija.

U većini slučajeva automobile je oštećivao šrafcigerom, u dva slučaja koristio je i sprej. Osim oštećenog vozila, žrtve je ispod brisača dočekao i papirić s porukom mržnje na osnovu srpske nacionalne pripadnosti, što je kod njih izazvalo nelagodu. U dva slučaja, osumnjičeni nije oštetio vozila, ali je na automobilima ostavio preteće poruke s elementima govora mržnje.

Samo ove godine osumnjičeni je počinio četiri krivična dela. Prvo je početkom avgusta oštetio Škodu, parkiranu u Ulici Nikole Tesle i Fiat, parkiran na parkingu trgovačkog centra u Ulici Mate Vlašića. Sredinom avgusta oštetio je još jednu Škodu, parkiranu u uvali Sv. Martin, a poslednje krivično delo počinio je 24. avgusta, kada je na parkingu istog tržnog centra oštetio „pasat“. U svim slučajevima vlasnike je dočekala neprijateljska poruka i materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.

Policijski službenici su intenzivnim operativnim radom utvrdili da je počinilac 77-godišnji muškarac te su obavljenim pretragama kod njega pronašli predmet kojim je oštećivao vozila i blokove iz kojih je cepao papiriće na kojima je ostavljao poruke. Osim toga, pronašli su i pištolj „Welten Wafen W. Germany“ s pripadajućim rezervoarom i municijom. Budući da muškarac nema dozvolu za pištolj, protiv njega će se podneti optužni predlog nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o nabavci i posedovanju oružja građana. Zbog sumnje da je počinio 18 krivičnih dela s elementima zločina iz mržnje, protiv osumnjičenog se podnosi krivična prijava nadležnom državnom tužilaštvu u redovnom postupku.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare