Igor Rus, Igor Vaclavic i Marko Bolini, Igor Srbin
Igor Rus Foto:EPA-EFE/Antonio Garcia

Porodice žrtava Norberta Fehera, poznatijeg kao Igor Srbin ili Igor Rus, najavile su na suđenju, koje je počelo u ponedeljak, da će podneti privatne tužbe protiv policije jer smatraju da je mogla učiniti više kako bi pronašla begunca i sprečila ga izvrši trostruko ubistvo za koje mu se sada sudi.

Sudija Fermin Hernandez založio se da zaustavi svaki pokušaj paralelnih sudskih procesa, ali su uprkos tome, porodice žrtava i njihovi advokati stavili sudu do znanja da ih ni presuda neće odvratiti od privatnih tužbi kojima žele da dokažu da je Civilna garda morala da učini više kako bi sprečila opasnog kriminalca u svojoj nameri da ubije.

Igor Rus Foto:EPA-EFE/Antonio Garcia

„Bilo je apsolutno nemoguće znati protiv kakve opasnosti se borimo, nismo znali da je toliko opasan“, ispričao je zvaničnik španske policije na suđenju u svom svedočenju. On je kazao da je 14. decembra 2017. godine pretraživao pećine u potrazi za zločincem. Isti zvaničnik je nekoliko sati kasnije zatekao beživotna tela svojih kolega i farmera, za čije ubistvo je optužen Igor Srbin.

Više od tri godine nakon tog kobnog popodneva, zvaničniku je bilo teško da pronađe reči kojima bi izrazio ono što je osećao kada je pronašao beživotna tela, piše Heraldo.

Prvo je pronašao farmera Hozea Luisa Iranca, koji je ležao nekoliko metara od ulaska u seosku kuću gde ga je Feher upucao sa dva hica i pokušao da pobegne sa njegovim ukradenim kamionetom. Prilikom pokušaja bekstva, upucao je i policajce Viktora Romera i Viktora Kabaljera.

„Nismo čuli nijedan pucanj i nismo shvatili šta se dogodilo. Videli smo telo i tek tada smo postali svesni opasnosti. Prvo što smo učinili je to da smo pokušali da se zaštitimo, jer je vidljivost bila izuzetno loša zbog čega smo bili lake mete“, ispričao je policajac koji je pronašao tela.

Igor Rus Igor Srbin
Igor Rus Foto:J.Escriche.Pool / Zuma Press / Profimedia

Nakon što je locirao i drugog agenta izrešetanog mecima Igora Srbina, s obzirom na sve okolnosti i verujući da bi i dalje mogli biti živi, naredio je da se prebace u zdravstveni centa, ali uzalud – lekari nisu mogli ništa da urade.

„Bila je to smrtonosna zaseda koju je bilo vrlo teško, možda i nemoguće, predvideti“, dodao je.

Udovice i drugi članovi porodice žrtava ukazali su na to da je Feher u tom trenutku bio begunac za kojim se tragalo u više država i da su od italijanske policije dobili dosta tragova i podataka o beguncu za kojim se u tom trenutku tragalo u nekoliko zemalja, policajac je u svojstvu svedoka podvukao da sve do januara 2018. godine nisu čuli ništa o ovome.

„Specijalna operacije treblo je da bude pokrenuta dan nakon trostrukog zločina. I sam sam hteo da odem u Andoru da nadgledam operacije“, rekao je on.

Napao čuvare da bi prolongirao suđenje

Suđenje Norbertu Feheru dugo je najavljivani proces koji je stučna javnost okarakterisala kao izuzetno kompleksan, a svakako da je najveće ikad održano pred sudom u Teurelu. Na prethodnim suđenjima i ročištima Feher je boravio u specijalno izgrađenom bunkeru za tu namenu, pošto je ocenjen kao veoma opasan, a svedoci i drugi koji prate ili učestvuju u procesu strahuju za svoju bezbednost.

On je pre nekoliko dana, kada su zatvorski stražari došli po njega kako bi ga transportovali do sudnice, nasrnuo na njih pločicama koje je prethodno iščupao iz toaleta. Italijanski portal unionesarda.it pisao je da je Feher napravio neku vrstu štita od prekrivača, odeće i časopisa i da je u svom „divljanju“ lakše povredio čak petoricu čuvara koji su pokušali da ga obuzdaju.

Igor Rus Igor Srbin
Igor Rus Foto: J.Escriche.Pool / Zuma Press / Profimedia

Već osuđen na doživotnu

Inače, ovo će biti drugo suđenje sa kojim se Feher suočava u Španiji, pošto ga je u februaru 2020. godine isti sud već osudio na 21 godinu zatvora zbog dva krivična dela ubistvo u pokušaju. Interesantno je da je taj proces pratio iz specijalno izgrađenog bunkera za tu priliku, teškog oko 700 kilograma, sa čeličnom konstrukcijom i zavesama koje bi se navlačile prilikom svedočenja jer su prisutni bili u strahu da zajedno borave u prostoriji.

Prethodno je u leto 2019. godine u Italiji osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva Davida Fabrija i Valerija Verija, 1. i 8. aprila 2017. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar