Spuž zatvor
Foto: N1

U crnogorskim zatvorima u proteklih godinu dana zatvorski stražari su sredstva prinude upotrebili 71 put, pokrenuta su 1.092 disciplinska postupka protiv pritvorenika i osuđenika, dok su registrovana 53 slučaja štrajka glađu. Jedan od crnogorskih kazamata prema broju incidenata posebno se izdvojio u proteklom periodu, a u njemu se čak pre nekoliko godina odigralo i filmsko ubistvo snajperom.

 

„Zbog nepoštovanja pravila ponašanja propisanih Pravilnikom o kućnom redu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Pravilnikom o bližem načinu izvršavanja pritvora, pokrenuta su 1.092 disciplinska postupka, i to protiv pritvorenih lica 222, a protiv osuđenih 870 postupaka. Izrečena je 751 disciplinska mjera, od čega 195 pritvorenim i 556 osuđenim osobama. Disciplinske odgovornosti oslobođena su 53 lica, i to jedan pritvorenik i 52 osuđenika, 160 postupka je obustavljeno iz razloga što su zatvorenici otpušteni sa izdržavanja kazne zatvora, pa se postupak nije mogao do kraja sprovesti, a 202 postupka su bila u toku“, piše u izvještaju koji je potpisao direktor UIKS-a Milan Tomić, a preneo „Dan“.

Navode i da su u protekloj godini registrovana 53 slučaja štrajka glađu, tokom čega se, kako navode iz Uprave, praćena njihova zdravstvena stanja.

Kroz redovnu proceduru pretresa lica lišenih slobode i prostorija u kojima su ova lica smeštena ili njihovih zajedničkih prostorija obavili ukupno 1.254 pretresa.

„Na prijavnicama UIKS-a kroz redovnu kontrolu lica koja ulaze u UIKS po raznim osnovama tokom izvještajne godine obavljeno je ukupno 19.520 pretresa lica koja su došla u Upravu po raznim osnovama. Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto ukupno 1.212 predmeta čije držanje i upotreba nijesu dozvoljeni u zatvoru – saopšteno je iz UIKS-a.
Tokom godine u sva četiri zatvora – Zatvor za duge kazne, Istražni zatvor Podgorica, Zatvor za kratke kazne Podgorica i Zatvor Bijelo Polje – primljeno je ukupno 1.761 lice lišeno slobode, a otpuštena su 2.042.

Filmsko ubistvo snajperom

Ipak, prema broju incidenata koji su proteklih godina punili stranice crne hronike svakako se izdvaja ozloglašeni kazamat u Spužu. Da zidine ovog zatvora ne pružaju nužno stoprocentnu zaštitu pokazao je slučaj Dalibora Đurića iz 2016. godine, koji je slovio za pripadnika škaljarskog klana.

Spuž zatvor
Foto: N1

On se nalazio na izvršenju zatvorske kazne na koju je osuđen zbog iznude. Kobnog dana Đurić je, kao što to obično radi, krenuo u zatvorsku teretanu na poluotvorenom odeljenju i tada je odjeknuo pucanj.

Ispostavilo se da je ubica sa snajperskom puškom čekao Đurića sa obližnjeg brda i kada ga je ugledao ispalio je hitac koji ga je pogodio pravo u srce. U tom trenutku nastala je opšta pometnja u zatvoru, svi su pritrčali ali je već bilo kasno – Đuriću je krenula krv na usta i uprkos tome što je transportovan u bolnicu, nije mu bilo spasa.

Nedugo zatim, pojavila se informacija da Đurić nije ni smeo boraviti na poluotvorenom odeljenju, gde je prebačen samo nekoliko meseci pre ubistva, jer se znalo da je njegova bezbednost ugrožena. O ovoj likvidaciji istražitelji su pričali kao dobro organizovanoj i unapred pripremljenoj.

Njegova porodica zbog ovog ubistva tražila je odštetu od države.

Ponižavali inspektora i snimali ga telefonom

Početkom prošle godine u crnogorskim medijima je odjeknula kao bomba vest da je građevinski inspektor Vladan Juretić maltretiran u zatvoru. U „Vijestima“ su objavljene fotografije i detalji snimka na kojima se vidi kako Juretić izvodi „vežbe“ po naređenju svojih zatvorskih cimera.

Na snimcima dostavljenim „Vijestima“ vidi se kako ga teraju da „bere grožđe“, kako ga vezanog terju da održava ravnotežu dok mu je za telo pričvršćena palica na čijem vrhu je jabuka… Dok inspektor izvodi vratolomije ostali ga bodre rečima „Tako, brže, brže, bravo“…

Juretić je kasnije pisao „Vijestima“ tvrdeći da ga niko ne maltretira već da je sve što se na snimku vidi deo treninga i zabave, te da njih osmoro u 20 kvadrata na razne načine pokušavaju da potroše vreme.

Okruzni zatvor u Beogradu
Ilustracija Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Krajem prošlog meseca „Vijesti“ su objavile da podgoričko Osnovno državno tužilaštvo privodi kraju predmet i utvrđivanje da li je bilo maltretiranja ili ne.

Ekserom uboli Nišliju

U centru jednog od skandala našao se i Miljan Bulatović koji je marta 2019. godine lakše povređen kada ga je drugi pritvorenik Vesko Lalatović povredio tako što ga je ubo ekserom!

Napad se, kako su saopštili iz Uprave, dogodio u krugu za šetnju prilikom redovnih aktivnosti.

Obračun vrelim uljem

Zatvorenik Jovan Jovanović iz Kotora napao je 2016. godine u Spužu Igora Božovića iz Kotora i to tako što ga je polio vrelim uljem po licu i telu!

Oba učesnika ovog napada su bliska suprotstavljenim crnogorskim klanovima – jedan škaljarskom, drugi kavačkom. Nakon ovog incidenta pokrenuto je pitanje bezbednosti u ovom zatvoru jer je Uprava dužna da zatvorenike i pritvorenike koji su u suprotstavljenim kriminalnim grupama raspoređuje tako da ne mogu doći u kontakt.

Nastavak rata klanova i iza rešetaka

Ranko Radulović (60) je juna prošle godine izboden u spuškom Istražnom zatvoru i taj napad okarakterisan je u crnogorskim medijima kao nastavak sukoba kavčana i škaljaraca i iza zidina zatvora.

Njega je u leđa improvizovanim bodežom ubo Cetinjanin Nikola Drecun. Nikšićanin je šetao takozvanim većim krugom u kom se rekreiraju pritvorenici, kada je iz manjeg kruga za šetnju dotrčao Drecun i dva puta ga ubo u leđa.

Ranko Radulović Foto: E-Stock_petar_jovanovic

Kako je objašnjeno, krugovi su odvojeni zidom ali su zajedničke stepenice koje vode do oba prostora. Iz Uprave su kasnije saopštili da je do napada došlo usled nepažnje službenika Istražnog zatvora protiv protiv kog je pokrenut postupak.

Kavčani se tuku i međusobno

Marinko Rajović (28) povređen je u tuči sa Nikšićaninom Radovanom Mujovićem, a u sukobu je učestvovao i Podgoričanin Vidoje Stanišić.

Izvor iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kazao je da su Rajovića oko 14.15 sati uveli u sobu, a da je već posle petnaestak minuta bio pretučen. Nije objasnio da li je Rajović prethodno izvođen iz Istražnog zatvora, niti odakle je stigao u sobu nedugo pre nego su drugovi iz klana nasrnuli na njega.

Inače, pretučeni Rajović, koji inače živi u Danskoj, uhapšen je krajem februara u Budvi, u aakciji kojom je sprečena likvidacija Budvanina bliskog škaljarskom kriminalnom klanu. Lisice na ruke tada su stavljene i Dancima Tomiju Ra Frostu (37), Habibulahu Rahimiju (36) i Peru Laustenu (24).

Sagovornik iz vrha UP nakon njihovog hapšenja rekao je da i dalje utvrđuju ko je, najverovatnije van granica Crne Gore, unajmio Rajovića i članove danske kriminalne grupe “Loyal To Familia”, ali da veruju da su nalog dobili od nekog od visokopozicioniranih članova kavačkog kriminalnog klana.

Droga, telefoni, lekovi…

Nebrojeno puta do sada spuški zatvor se pojavljivao u vestima zbog unošenja telefona i drugih zabranjenih predmeta. Tako je crnogorski dnevni list „Dan“ objavio fotografiju pritvorenika koji se navodno drogira.

Međutim, iz UIKS-a su brzo demantovali ove navode tvrdeći da je pritovrenik testiran na drogu te da je test bio negativan, a utvrđeno je da on zapravo ušmrkava tablete koje su mu terapija i koje redovno koristi.

Foto: Shutterstock

U jednom intervjuu koji je pre nekoliko godina objavila „Pobjeda“ bivši zatvorenik čiji identitet nije otkriven ispričao je kako izgledaju dani u zatvoru, da se mogu kupiti telefoni a da se noću, u kasnim večernjim satima, čuju jauci i vrištanje. Da se zatvorenici tuku međusobno, a da se dovode i devojke „privilegovanim pritvorenicima“.

„Ako vam kažem da droge ima više nego na ulici, ne znam da li biste mi verovali. Ali tako je. Koliko puta ste čuli da čuvari rasturaju drogu, te da su zato i adekvatno kažnjeni? Ja ću vam reći. Nikada. Zarađuju oni pare i na druge načine. Jedan čuvar mi je nudio telefon koji je u TC „Gintaš“ kupio za pet evra po ceni od 450. Znam da je isto radio i drugima i zarađivao dobre pare na tome – ispričao je anonimni robijaš za „Pobjedu“.

Pored toga, gotovo svim kriminalcima zvučnijih imena su pronađeni telefoni u ćelijama, a javnost u Crnoj Gori još pamti incident kada su pre dve godine probijene dve kapije zatvora, a „nezvani gosti“ su prošletali do paviljona F i odatle preko treće žice prebacili paket pun telefona koji je dospeo u ruke „stanara“. Vinovnici nikada nisu uhvaćeni.

Iz Uprave su saopštilo ranije da su službenici ZIKS-a tokom 2018. godine pronašli preko stotinu mobilnih telefona koji su na taj način prebačeni u kompleks Zavoda, a da je ukupno pronađen i oduzet 471 mobilni telefon.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar