Foto: EPA-PHOTO

Radovan Stojčić Badža (46), prvi čovek policije u vreme Slobodana Miloševića, general pukovnik srpske policije koji je bio vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova i načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije, bliski prijatelj Jovice Stanišića, prvog čoveka DB i Arkanov prijatelj, ubijen je pre 23 godine u restoranu "Mama Mia" u tadašnjoj General Ždanovoj ulici, a sadašnjoj Resavskoj.

Badža je poslednje noći svog života sedeo u maloj sali pomenutog restorana u društvu carinskog službenika Miloša Kurdulije. Njegov sin Vojislav sedeo je u istoj sali, ali za drugim stolom.

Jeli su, pili i ćaskali, a onda je uleteo naoružani muškarac sa fantomkom na glavi. Bio je obučen u crno, a u rukama  je nosio automatsko oružje.

„Lezite svi dole odmah!“, viknuo je i uputio se ka sali u kojoj je sedeo Badža. Maskirani, naoružani ubica je prišao prvom čoveku policije i ispalio rafal pravo u njega. Potom se okrenuo ka izlogu u koji je sasuo drugi rafal i nestao bez traga.

Bukvalno bez traga, jer ni do dan danas nije otkriven njegov identitet. Čak nije otkriveno ni koji tačno tip automatskog oružja je korišćen u ovom istorijskom ubistvu. Da li uzi ili hekler.

Badža i Arkan, Foto: EPA PHOTO EPA FILES/STRINGER

Zapravo, Stojčićevo celo ubistvo je pod potpunim velom tajne. Osim što nisu poznati ubica, oružje kojim je ubijen, nije poznat ni motiv ove likvidacije.

Vlast je navela, da je u pitanju akt “terorizma” i da je Stojčić ubijen u cilju destabilizacije zemlje, kao i da su naručilac i izvršilac ovog zločina bile strane službe bezbednosti. Ova teorija nije nikad dokazana.

Druga verzija priče o Badžinom ubistvo odnosila se na njegovu umešanost u šverc cigareta i sukob kriminalnih grupa oko podele plena. Spominjane su ogromne novčane sume, milioni maraka. Neki kažu da je navodno pored Badžinog leša nađena puna torba nemačkih maraka.

Ovo je tvrdio i bivši šef beogradske policije, Branko Đurić, koji je to izjavio jednom prilikom,  kako su naveli mediji i publicisti koji su se bavili kriminalom: „Badžu su ubile cigarete“.

Tu je i treća teorija bliska ovoj drugoj. Navodno je Badža organizovao spektakularnu zaplenu ogromne količine cigareta, koje su prenošene vazdušnim transportom za Crnu Goru. Naime, avionu koji je leteo iznad Srbije, kontrola leta je saopštila da je dobila dojavu o podmetnutoj bombi u letelici. To je bio jasan znak da se, po redovnoj zakonskoj proceduri, avion odmah preusmeri na najbliži aerodrom, a u ovom slučaju to je bio Niš. Avion je sleteo, međutim, ubrzo je “rutinskom kontrolom” utvrđeno da su cigarete švercovane. Postupilo se po zakonu i cigarete su zaplenjene. Duvanski kartel je, logično, brzo sproveo “istragu” i utvrdio da iza “dojave o bombi” stoji upravo Radovan Stojičić. Samo nekoliko nedelja kasnije on je ubijen, pisali su pojedini srpski mediji.

Četvrta teorija o ubistvu Stojčića vezuje se za nestanak  i likvidaciju Vojislava Raičevića zvanog “Voja Amerikanac” 1996. godine (pronađen mrtav u Dunavu, a njegov džip zapaljen u Rušnju). Tom prilikom spekulisalo se da se na spisku osumnjičenih za njegovu likvidaciju, koji su sastavili “prijatelji” Voje Amerikanca našlo i Stojčićevo ime. O ovoj verziji svedočio je i Radoslav Lukić Lule, bivši visoki funkcioner DB-a, koji je opisao sastanak sa izvesnim Manetom, odnosno otkrio je da je u pitanju advokat Mane Mandić, sa kojim se video u njegovoj kancelariji i da mu je on rekao da će zbog toga biti likvidiran Radovan Stojčić Badža i to za 15 dana.

„Ovo sam vam sada rekao i nikada više to neću ni potvrditi ni izgovoriti…“, rekao je tom prilikom Mane. Lukić je o ovom razgovoru obavestio svoje predpostavljenje koji tu priču nisu uzeli za ozbiljno. Badža je ubijen 17 dana kasnije.

Badža je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Na sahrani su bili državni, vojni i policijski vrh.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar