Austrija policija
Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

"Više puta sam pokušavala da je nagovorim da ga ostavi i da dođe da živi sa nama. Ali, ona je uporno negirala i uvek je govorila da deca moraju da rastu pored majke i oca..."

Ovim rečima, za austrijsku televiziju „Plus 24“, govorili su roditelji Marije M. (35), žene srpskog porekla koju je bivši partner Albert L. (46) krajem aprila ubio u njenom stanu u Beču.

Majka Marije M., Slobodanka, je u svom prvom gostovanju na televiziji nakon zločina, ispričala da je njena ćerka duže vreme strahovala od svog bivšeg.

„On je takva osoba, moraš ga se bojati. Marija nije želala da to ni na jedan način eskalira“, priča Marijin otac Borivoje M. i dodaje da iako je njegova ćerka negirala da ju je bivši tukao, oni su to znali.

„Pokušavala sam iznova i iznova da je nagovorim da ga ostavi i dođe da živi sa nama. Ali, ona je želela da njena deca rastu i pored oca, i pored majke“, kaže Slobodanka M.

Marijin otac je ispričao da je i sam bio žrtva Albertovih pretnji, a sve se odigralo krajem aprila.

„Stajao je na metar i po od mene. Izvukao je pištolj i rekao mi da znam šta je to. Ispalio je metak upozorenja, a zatim je ispalio i jedan hitac ka meni. Srećom, prošao je na oko dva centimetra pored mog levog uha“, priča Borivoje.

Gostovanje Marijinih roditelja na austrijskoj emsiji imalo je za cilj da ohrabri sve žrtve koje trpe bilo kakvo nasilje, da se obrate za pomoć.

„Pošteno je sa naše strane da dođemo i kažemo da niko ne treba da se boji i da svaka žrtva mora da razgovara sa svojim bližnjima. Moja ćerka se neće vratiti, ali možda na ovaj način uspem da upozorim druge žene i devojke. Morate da učinite sve kako ne biste završile kao moja ćerka“, kaže Slobodanka.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Da li će zbog alkohola dobiti blažu kaznu?

Porodica ubijene Marije strahovala je da bi Albert L. mogao da bude osuđen na manju zatvorsku kaznu od one koju zaslužuje zato što je, kako su u početku pisali mediji, u trenutku zločina bio pijan, a kada je policija došla da ga uhapsi, onesvestio se od alkohola.

Advokat Astrid Vagner koja zastupa porodicu ubijene kaže da ne veruje da bi uticaj alkohola mogao ublažiti kaznu.

„Izgleda da se napio tek posle zločina. To znači da je u trenutku zločina još uvek mogao da kontroliše svoje ponašanje“, rekla je advokat.

Upucao je kad je otvorila vrata

Podsećanja radi, zločin u kom je ubijena Marija M. odigrao se u 20. bečkom okrugu. Albert je zakucao na vrata Marijinog stana u kom je živela sa njihovim detetom i još jednim iz prvog braka.

Kada je nesrećna žena otvorila on je ispalio hitac u nju i pobegao. Marija, iako teško ranjena, ipak je uspela nekako da dođe do dvorišta gde su je ugledale komšije i pozvale Hitnu pomoć. U međuvremenu, Albert je seo na klupu ispred zgrade i počeo da pije. Tu ga je policija i pronašla, a kada je trebalo da mu stave lisice na ruke, on se onesvestio.

Marija je prevezena u bolnicu gde su se lekari satima borili da joj spasu život.

Od početka godine u Austriji je ubijeno devet žena, od čega su dve Srpkinje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar