dea
Foto: EPA-EFE/Fernando Villar

U međunarodnoj akciji sprovedenoj u osam država na dva kontinenta, pod pokroviteljstvom Evropola, uhapšena je 61 osoba, od kojih su 23 pripadnici Balkanskog kartela.

Akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Republike Srbije, Kraljevine Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA.

Kolumbijski mediji pišu, pozivajući se na izvore iz policije, da je u ovoj akciji uhapšeno ukupno 23 pripadnika Balkanskog kartela, koji se terete za teška krivična dela.

– U ovom slučaju su jedinice u Kolumbiji izveli brojne radnje i pružili podršku kolegama u Argentini. Pratili smo i potvrdili aktivnosti koji su građani sa prostora Balkana vršili u našem regionu, i identifikovali i pratili konekcije sa kriminalnim grupama koje se bave proizvodnjom kokaina – tvrdi izvor.

Pročitajte još:

Isti izvor navodi da je istraga pokazala da je Balkanski kartel pripemao transport 1.250 kilograma kokaina iz Južne Amerike u periodu od marta do juna ove godine. Kako navode, u Španiji su izvršene racije u Taragoni, Barseloni i Valensiji, prilikom kojih je uhapšeno 13 osoba, a veruje se da su dvojica uhapšenih vođe narko-kartela.

Kolumbijski mediji navode da se tamošnja policija uključila u međunarodnu akciju nakon što je u Kolumbiji ubijen Dejan Stanimirović u martu 2020. godine. Navode da je Stanimirović stradao pod i dalje nerazjašnjenim okolnostima.

Podsetimo, u nedavnoj međunarodnoj akciji, tokom 2020. i 2021. godine, zaplenjeno je 2,6 tona kokaina i uhapšen je 61 pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Na dramatičnim snimcima akcije „Musala“ španske policije mogu se videti momenti hapšenja i zaplene droge. Tako se na jednom snimku ogromna količina droge nalazi na zemlji, dok istovremeno policija hapsi kriminalnu grupu.

Na drugom snimku vidi se i hapšenje uz upotrebu pištolja – uperene cevi i kriminalci koji padaju na pod garaže, opkoljeni policijom.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar