Foto:Privatna arhiva/Shutterstock

Edin Gačanin (40), zvani Tito i Dino, uhapšen je u Dubajiu kao deo "super-kartela" koji švercovao tone kokaina u Evropu. Sem trgovine drogom, Gačanin je navodno bio poznat po tome što švercuje skupe, luksuzne automobile i satove, a dovodi se u vezu sa dva sata vredna 615.000 evra, koji se trenutno nalaze u sefu sarajevske banke.

Prilikom velike akcije EUROPOL-a zaplenjeni su luksuzni satovi, velike vrednosti. Interesantno je da se upravo i Gačanin, jedini uhapšeni u pomenutoj akciji koji je sa Balkana, bavio prodajom automobila i satova.

Naime, kako piše portal Istraga.ba, u sefu BBI banke u Sarajevu već dve godine su deponovala dva ručna sata vreedna 615 hiljada evra.

„Jedan na sebi oznaku nosi Philippe Patek, a drugi Richard Mille. Doneseni su iz Dubaija i sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović bio je zadužen da ih odnese u banku. Skaj aplikacija kasnije će otkriti da je za prenošenje sumnjivih iz Dubaija stvari bio zadužen Ibrišimovićev kum Saša Spasojević“, navodi taj portal.

Edin Gačanin Tito Foto: Privatna arhiva

Kako dalje navodi taj portal, Spasojević je sarajevski biznismen koji je bio jedan od suvlasnika firme “My Place“. Drugi suvlasnik te kompanije je bio biznismen Gordan Memija, a nakon što su se njih dvojica povukli iz vlasništva, pomenuta firma “My Place” se kasnije pojavljuje u vlasničkoj strukturi kompanije “The Place” koja u ime investitora iz Dubaija šalje ponudu za kupovinu hotela „Igman“.

Memija je, prema pisanju tog portala, ranije govorio o Gačaninu.

“Edina Gačanina poznajem otkad je imao deset godina”, reći je sarajevski biznismen i dodao da zna da se Edin bavi prodajom “skupocenih automobila i satova”.

Velika akcija Europola, razbije kokainski kartel.mp4
Velika akcija Europola, razbije kokainski kartel.mp4

Pretpostavlja se da je Gačanin svoje ilegalane poslove s drogom pokušao da sakrije preko trgovine automobilima i satovima, odnosno da je novac stečen kriminalnim putem na taj način pokušao da uvede u legalne tokove.

Pročitajte još:

Inače, o Gačaninu se govorilo i u izveštaju „Globalna žarišta organizovanog kriminala sa Zapadnog Balkana“.

„Jedna od najozloglašenijih grupa sa Zapadnog Balkana koje su delovale u Holandiji jeste kartel „Tito i Dino“. Predvodio ga je Edin Gačanin, koji je, zajedno sa svojom porodicom, napustio Bosnu tokom rata i preselio se u Bredu. Njegovoj organizaciji pripadali su mnogi njegovi rođaci i ljudi iz njegovog starog komšiluka u Sarajevu, koji su navodno sačuvali bliske veze sa političarima i biznismenima iz Bosne. Gačanin je ušao u poslove sa drogom tako što je pomagao lokalnom kriminalcu Elviru Hodžiću da organizuje i transportuje kokain iz Perua za Evropu. Danas ta grupa ima bliske veze sa kolumbijskim i peruanskim kartelima. Na primer, prema nekim saznanjima, pojedini članovi kartela Tito i Dino nalaze se u ovom trenutku u Truhilju (Peru), gde rade za četiri lokalna kartela, organizujući poslove i pripremajući pošiljke za Evropu“, navodi se u izveštaju i dodaje:

„Veze sa Bosnom održavaju preko pranja novca (iako se novac nakon pranja prebacuje nazad na račune u holandskim bankama). Takođe, osnovali su kompanije u Španiji i Holandiji, verovatno za potrebe pranja novca. Kartel je pustio duboko korenje u Latinskoj Americi, Americi i Evropi, i povezan je sa Šri Lankom i Hong Kongom.“

Podsetimo, Gačanin je „pao“ u nedavnoj velikoj akciji EUROPOL, DEA i policija nekoliko zemalja. Hapšenja su vršena u nekoliko zemalja, zaplenjeno je skoro četiri tone kokaina, luksuzna vozila, satovi.

Velika akcija u Evropi i UAE, hapšenje članova
Foto: Europol

Gačanin je „pao“ u Dubaiju, a godinama unazad slovi za balkanskog kralja kokaina, za kojim jure brojne policije.

BONUS VIDEO: Velika akcija Europola, razbije kokainski kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar