Foto:Privatna arhiva

U beogradskom naselju Velika Moštanica već godinu dana, prema rečima našeg sagovornika, truju pse i to veoma jakim otrovom - kreozanom. Nekoliko pasa je već uginulo, a juče je ubijeno štene.

Ulica Stevana Stevanovića, Foto:Privatna arhiva

„Reč je o ulici Stevana Stevanovića u Velikoj Moštanici, u kojoj živim sa porodicom. Prošle godine mi je otrovan jedan pas. Komšiji koji stanuje preko puta mene otrovana su dva. U poslednjih mesec dana, zaključno sa jučerašnjim danom, trovanje je ponovo počelo“, priča S. M.

Navodi da su mu još dva psa otrovana pre dva meseca. Jednu kucu je uspeo da spasi, druga je uginula.

„Kučići su mi izleteli iz dvorišta. Vratili su se sa visokom temperaturom, dahtali su… Jedna kuca je uginula, drugu smo spasili. To je umiranje u strašnim mukama“, kaže on.

Ističe da mu je komšinica nakon toga prijavila da su njoj otrovana tri psa u istom periodu.

„Dva su joj jedva preživela. Juče se ponovo dogodio užas. Komšija je uzeo novog psa, bila je štene. Izašla je možda dva metra iz dvorišta, vratila mu se sva žuta, kao da se cela uvaljala u taj otrov. Reč je o, kako nam je rekao veterinar, veoma jakom otrovu koji se zove kreozan i koji je žute boje. Štene je uginulo. Zvali smo policiju koja je došla, ali nisu istraživali dalje. Rekli su: ko zna od čega je uginulo, iako imamo izveštaje veterinara da je reč o smrti od otrova“, kaže S. M. i navodi da je zvao policiju i prošle godine, ali da se tada nisu pojavili.

Takođe je naveo da su psi otrovani u još jednoj kući osim gore navedenih.

„Kao što sam rekao, imamo izveštaje veterinara da je reč o pomenutom otrovu. Taj otrov je bukvalno horor. Cela ulica je puna male dece, niko ne sme da ih pusti napolje da se igraju, jer i oni mogu da se otruju. Situacija je stravična“, kaže on.

Izveštaji  veterinara, Foto:Privatna arhiva
Foto:Privatna arhiva

 

Šta je kreozan?

Kreozan spada u kategoriju pesticida za zimsko prskanje voćki. Međutim, kreozan je vrlo opasan za sve toplokrvne organizme. Trovanje kreozanom pasa dešava se gotovo svakodnevno, piše petface.net.

Trovanje kreozanom se događa na ćelijskom nivou životinja i ljudi i dovodi do ekstremnog ubrzavanja metabolizma. Tom prilikom dolazi do oslobađanja velike energije koje se manifestuje ekstremnim povišenjem telesne temperature.

Ilustracija, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovakav režim rada organizma, za kratko vreme dovodi do iscrpljivanja energetskih rezervi organizma. Uz to, prestaju sa radom važni enzimski sistemi koji na kraju dovode do potpunog kolapsa organizma. Razvoj simptoma i ishod zavise od toga u kojoj meri je kreozan unet, tačnije zavisi od količine unetog otrova po kilogramu telesne težine. Srećom, nisu sve unete količine uvek smrtonosne. Međutim, manje rase pasa su uvek ugroženije jer su i male količine dovoljne da trovanje kreozanom ima fatalne posledice. Posebnu opasnost kod ovog otrova čini i to što kreozan u organizam može da dopre udisanjem ali i preko kože. U našoj zemlji kreozan je zabranjen za upotrebu. Problem predstavljaju stare zalihe, ali i njegova upotreba u susednim zemljama, pa se i danas relativno lako može doći do poseda ove opasne supstance.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare