Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kod zgrade stare Staklare u Pančevu, u kojoj je sada skladište veštačkog đubriva firme "Promist", večeras je izbio požar.

Ovo je na svom zvaničnom Tviter nalogu objavila i potpredsednica Stranke solobode i pravde Marinika Tepić, koja je navela „da gori bivša Staklara koju je kupio Promist biznismena Nebojše Petrića iz Novog Sada“.

„U Pančevu gori bivša Staklara, koju je kupio Promist biznismena Nebojše Petrića iz NS.. a poznatiji kao ‘neimar’ uz drugu svoju firmu Galens.. sećate se, onom za Novi Sad na vodi! Pančevcima je Promist pakao i zbog amonijum nitrata koji drži u dvorištu kao jabuke. Al zalud apeli!“, napisala je Tepić.

Podsetimo, Nebojša Petrić je „Promist doo“ (novosadska firma za trgovinu veštačkim đubrivom) zvanično osnovao krajem novembra 2002. godine, za trgovinu na veliko hemijskim proizvodima.

Firma Promist je 2017. godine kupila objekte propale Industrije stakla u Pančevu, a koje je godinama koristila za lagerovanje đubriva. Nakon eskplozije u Bejrutu, Pančevci su se bunili jer su načuli da se takođe tu skladišti i uvozni amonijum nitrat.

U pančevačkoj Staklari nema opasne materije koja je izazvala eksploziju u Bejrutu, potvrđeno je ranije za Nova.rs i u Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine. Promist ovu supstancu u stabilisanom obliku veštačkog đubriva sada skladišti u pančevačkoj Azotari. Međutim, pre dve godine je upravo zbog amonijum nitrata zaradila – prijavu za privredni prestup. To je i bio razlog premeštanja đubriva u sertifikovano skladište Azotare.

Inače, novosadski biznismen Nebojša Petrić kupio je i preduzeće „Ledena lozica“ d.o.o. iz Loznice, u kojem je suvlasništvo imao glavni urednik tabloida Informer Dragan J. Vučićević.

Nebojša Petrić je u poljoprivrednim vodama odavno, a u svetu biznisa slovi za poslovnog čoveka bliskog svim vlastima.

Njegovo preduzeće Promist od 2002. godine posluje u poljoprivrednoj branši, trgujući na veliko hemijskim proizvodima – veštačkim đubrivom, čime se i danas bavi, a kupovinom “Ledene lozice” proširio je delatnost u agrobiznisu na otkup i trgovinu voća, najviše maline.

Podsetimo, Petrićeva kompanija „Galens“, SNS investitor svega u Novom Sadu, poseduje oko 3 hektara zelene površine na Novom naselju, što je građane ovog dela grada zabrinulo da će umesto parka, koji je obećan regulacionim planom još 2018. godine, dobiti još jedan velelepni betonski kompleks zgrada.

Supruga Nebojše Petrića, Sanja, je zvanični suvlasnik kompanije “Galens” i vlasnica 34 hektara Fruške gore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare