Foto:Antonio Ahel/ATAImages; Nenad Mihajlović/Nova.rs

Uhapšeni policijski načelnik Slobodan Malešić, koji se tereti za zloupotrebu položaja i trgovinu uticajem, kako se navodi u optužnici u koju smo imali uvid, zahtevao je od Dijane Hrkalović, koja je u tom trenutku bila državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova da izda nalog da se iz evidencije MUP ukloni mera "nadzor i kontrola lica i vozila" (NIK) koja se odnosi na prijepoljskog biznismena Dženana Kujovića.

Slobodan Malešić tereti se, pored ostalog, da je u zamenu za novčane i druge usluge, obezbeđivao prijepoljskom biznismenu Dženanu Kujoviću određene usluge sa pozicije policijskog načelnika u Novom Sadu. Tužilaštvo ga tereti da je zbog toga organizovao kriminalnu grupu, u kojoj su se našli i pojedini policajci, koja je držala Kujovića i njemu bliske ljude van policijskog radara.

Slobodan Malešić Foto: Printscreen/YouTube/Televizija Kanal 9

Pored ostalog, kako se navodi u optužnici u koju je Nova.rs imala uvid, Malešić se tereti da je u periodu od 5. jula 2018. godine do 7 jula iste godine u Beogradu, posredovao je da se izvrši radnja koja koja ne bi smela da se izvrši tako što je usmenim zahevom uticao na Dijanu Hrkalović, tadašnjeg sekretara u MUP, da izda nalog Slađani Petrović, tadašnjem načelniku Službe za kriminalističku analitiku Uprave kriminalističke policije MUP da iz Jedinstvenog informacionog sistema za Dženana Kujovića i njegov „mercedes“ ukloni po meri „nadzor i kontrola lica i vozila – NIK“ unetu u vidu potrage 4. jula 2018.

Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Slađana Petorvić je, kako se navodi u optužnici, to i učinila, a mera mu je obustavljena 7. jula iste godine. Kao razlog navedeno je: ostali razlozi.

Na ovaj način Kujoviću je omogućeno da se kreće na teritoriji Srbije bez pojačane kontrole od strane policijskih službenika.

„Dobila sam usmenu naredbu od Hrkalovićeve“

U okviru postupka pored ostalih svedočila je i službenica MUP Slađana Petrović. Govoreći u Dženanu Kujoviću kazala je da je dobila nalog da to lice skine sa NIK od Dijane Hrkalović koja je njoj bila nadređena u tom trenutku.

„To naređenje je bilo usmeno i putem telefona“, kazala je Petrović i objasnila da kada je dobila nalog, dala je radnicima koji su bili zaduženi time instrukcije i to je sprovedeno. U Jedinstveniom informacionom sistemu MUP je bilo vidljivo da li je neko lice na merama NIK ili ne i određeni radnici MUP su su takvu informaciju stravljali i skidali je iz sistema. Nakon što joj je ukazano da je pretragom njenog računa pronađena beleška od 7. jula 2018. godine pod oznakom „Rašine obustave NIK“ u kojoj se navodi da je skinut Dženan Kujović sa mere i da je skinut na urgenciju Slobodana Malešića. Navela je da je to nelogičnost i da ne može da bude tako, da se radi o ličnim beleškama.

Potom je ponovila da joj je Dijana Hrkalović rekla da se skine ovo lice sa mera, a ne Malešić sa kojim nikada nije imala nikakvih službenih kontakata. Ispričala je da joj je poznato da je nakon toga bio sastanak na kom je načelnik tadašnje PU Prijepolje negodovao zbog skidanja sa NIK-a i izneo da se Kujović nakon skidanja sa mere na neprimereni način ponašao prema policajcima.

Zatim je Hrkalović pitala: „Ko je taj što smo ga skinuli sa NIK?“, a potom rekla da se vrati na meru i da je ne zanima Malešić.

Hrkalović: Nikada nisam izdavala takve naloge

Dijana Hrkalović, protiv koje se inače vodi postupak, svedočila je u postupku protiv Malešića i pripadnika njegove grupe. Objasnila je da poznaje Malešića i da su imali dobru profesionalnu saradnju, ali da mu nikada nije bila pretpostavljena. Kazala je da je obavljala poslove državnog sekretara i sem toga nije imala druga zaduženja. Objasnila je kako je izgledala procedura kada se neka osoba stavljala na meru NIK, a potom je ponovila da ne zna Dženana Kujovića i nije joj poznato da je bio na meri NIK.

Dijana Hrkalović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ponovila je da nikakve naloge i naređenja operativnog karaktera pogovoto ne za taj program i za tu meru NIK, nije izdavala, niti bilo kakve naloge da se lica skidaju sa mere i da se stavljaju na tu meru. Njoj takođe nije poznato da je neko zbog nečeg negodovao u vezi sa tom merom. Zna da je je rukovodilac Službe za kriminalističku politiku unutar UKP 2018. godine bila Slađana Petrović, a imenovanoj nije rekla da se neko takvo lice skine ili stavi na meri i ne samo njoj, već nikada nikome nije izdavala nikakve naloge za stavljanje lica na tu meru ili skidanje sa te mere.

Malešić joj nikada nije tražio nikakve usluge niti joj je rekao da se ta osoba skine sa mere. Ne seća se sastanka iz jula 2018. godine, niti je tražila od Slađane Petrović da se neko lice vrati na meru nadzora i ne zna više ništa na tu temu. Kazala je da on nije nadležni starešina Slađani Petrović i još jednom ponovila da njeni navodi nisu tačni.

Bonus video: Sudi se bivšem načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare