Damir Mehić Bibi, državljanin Bosne i Hercegovine, koji je uhapšen na aerodromu "Nikola Tesla" minulog vikenda, osuđen je u toj zemlji na 17 godina robije zbog ubistva, a važi za čoveka sa dobrim vezama koji lako "menja identitete". Policija ga teško hapsi ali ga iz zatvora, po svemu sudeći, lako puštaju. Nezvanične informacije do kojih je došao naš portal govore da je ovog puta Mehić posetio Beograd navodno kako bi likividirao Luku Bojovića, premda to nije zvanično potvrđeno.

Na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ uhapšen je Damir Mehić zvanog BIbi, prilikom pokušaja da uđe u Srbiju pomoću falsifikovanog pasoša Republike Srbije. Za Mehićem (47) Bosna i Hercegovina je rapsisala međunarodnu poternicu jer je u toj zemlji osuđen na 17 godina zbog ubistva u centru Tuzle 2013. godine.

Pročitajte još:

Njemu je određeno policijsko zadržavanje zbog falsifikovanja isprava, posle čega će biti priveden u nadležno tužilaštvo. Da li će Mehić biti optužen za još neko krivično delo, ostaje da se vidi, ali u svakom slučaju njegov dolazak u Beograd je znak za uzbunu, jer se radi o čoveku koji je bio u bekstvu i sigurno ne bi prelazio granicu bez dobrog povoda. Prema nekim, nepotvrđenim, informacijama, Mehić je navodno trebalo da likvidira Luku Bojovića koji važi za osobu blisku škaljarskom klanu. 

Ipak, policija i tužilaštvo se ovim povodom nisu zvanično oglašavali, a Bojovićev advokat Borivoje Borović kazao je u razgovoru za portal Nova.rs ranije da je vrlo iznenađen ovakvim saznanjima i pozvao policiju da ih proveri.

Luka Bojović Foto: EPA/J. L. PINO

Ko je Bibi?

Damira Mehića su mediji u BiH označili kao opasnog čoveka i člana organizvane kriminalne grupe koja se između ostalog bavi i švercom droge. Ovo nije prvi put da je Mehić uhapšen sa lažnim dokumentima, zapravo sa regularnim dokumentima ali ukradenim identietom. To se desilo i 2018. godine i to na Jahorini u Republici Srpskoj, zajedno sa još nekoliko osoba iz Tuzle, za koje je navedeno da su „iz kriminogene sredine“. Akciju su izveli policajci iz Republike Srpske u saradnji sa kolegama iz Federacije BiH. Ipak, Mehić, koji je i tada bio u bekstvu, u pritvoru se zadržao dve godine i pušten je na slobodu 2020.

Jedno vreme se odazivao i redovno dolaziio na suđenje, ali se na izricanju presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora u februaru ove godine, nije pojavio i bio je u bekstvu sve do hapšenja na beogradskom aerodromu. Niko od nadležnih nije saopštio da li je sa Mehićem putovao još neko i da li je imao jatake ili saučesnike u Srbiji.

Foto: MUP BiH;

Da se radi o čoveku sa dobrim vezama sa raznim kriminalnim grupama sa Balkana, potvrđuje i pomenuti podatak o hapšenju 2018. na Jahorini, planini na teritoriji Republike Srpske koje je jedno vreme bila omiljeno zimovalište članova kavačkog klana. Na toj planini je svojevremeno boravila i Tamara Zvicer, supruga Radoja Zvicera, vođe ovog kotorskog narko-kartela. Na Jahorini su tada uhapšena i trojica članova rivalskog, škaljarskog klana, za koje se sumnjalo da možda pripremaju napad upravo na nju.

Tamara Zvicer Foto: Detective-info.com.ua

Skrivanje naočigled policije

O dobrim vezama Mehića govori i podatak da se on 5 godina „krio“ u Bosni i Hercegovini pred očima policije. Naime, on je u tuzlanskoj policji izvadio regularna dokumenta na ime Almira Fejzića, kome je ukrao identitet. To je praksa kada kriminalci, u saradnji sa korumpiranim policajcima, pronalaze idealnog čoveka, obično nekog ko godinama živi u inostranstvu ili ne putuje, i na njegovo ime i prezime stavljaju svoju fotografiju. Na identičan način je svojevremeno Radoje Zvicer u Novom Sadu došao do važećih srpskih dokumenata na tuđe ime.

Mehić se komotno šetao dok je bio „u bekstvu“ u BiH, redovno je išao i u teretanu u Sarajevu, kako je pisao Dnevni avaz. Zanimlijvo je da je navodno Almir Fejzić, čovek čiji je identitet ukrao Mehić, znao šta se dešava, ali je bio toliko uplašen da to nije smeo da prijavi policiji.

Mehić je osuđen za ubistvo Emira Džinića, u junu 2013. u Tuzli, kao i za zločinačko udruživanje. Članovi njegove grupe su za te zločine osuđeni na ukupno 46 godina zatvora. Ubijeni Džinić je bio član rivalske kriminalne organizacije, bokser i bivši predsednik Udruženja demobilisanih boraca, a zločin se dogodio ispred ugostiteljskog objekta „Sagittarius“ 22. juna 2012. u centru Tuzle.

Mehić je i pre ubistva imao debeo policijski dosije, njegova kriminalna organizacija dovođena je u vezu sa trgovinom narkoticima i reketiranjem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar