Kadri Veselji Foto: Printscreen/YouTube/Studio Hitex

Specijalizovano tužilaštvo protivi se zahtevu da jedan od optuženih vođa bivše OVK Kadri Veselji bude privremeno pušten iz pritvora Specijalnog suda u Hagu, navodeći da postoji rizik od bekstva, koji se čini većim, pošto bi mogao da bude osuđen na doživotni zatvor.

Privremeno oslobađanje Kadrija Veseljija zatražio je njegov advokat Ben Emerson, na šta je Specijalno tužilaštvo dostavilo sudu argumente zašto bi Veselji trebalo da nastavi da bude u pritvoru, javlja RTS.

„Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 pritvorskih jedinica, uključujući ubistva i mučenje. Za zločine podnete u optužnici protiv Veseljija postoji moguća kazna doživotnog zatvora. Ova perspektiva stvara stalni rizik od njegovog bekstva, koji može da se poveća nakon što Veselji bude saznao čitavu listu dokaza protiv njega“, kaže se, između ostalog, u odgovoru tužilaštva dostavljenom Specijalnom sudu 15. januara ove godine.

U dokumentu predatom sudiji koji treba da odluči po zahtevu za privremeno puštanje na slobodu, Tužilaštvo tvrdi da će Veselji ometati vođenje krivičnog postupka, uključujući uticaj na svedoke, žrtve ili saučesnike.

„Ozbiljnost krivičnog dela ili način ili okolnosti u kojima je počinjeno i Veseljijeve lične karakteristike, ranije ponašanje, okruženje i uslovi u kojima živi ili druge lične okolnosti ukazuju na rizik da ponovi krivično delo,… „, navodi se dalje u dokumentu Tužilaštva koje smatra neuverljivim zahtev Veseljijeve odbrane za privremeno puštanje na slobodu.

Glavni tužilac i njegov tim pridaju posebnu važnost što je Veselji „jedan od najiskusnijih obaveštajnih oficira na Kosovu, bivši šef obaveštajnih službi OVK i Kosovske obaveštajne službe (‘ŠIK’)“.

„Kada se ovo kombinuje sa njegovim statusom javne ličnosti, van je rasprave da Veselji ima tehničko znanje i mrežu da izbegne pravdu“, naveo je glavni tužilac Džek Smit u odgovoru Specijalnom sudu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)