Hašim Tači Foto:Tanjug/Jerry Lampen via AP Photo

Kao što je i najavilo, Specijalizovano tužilaštvo Kosova podnelo je 17. decembra svoj pretpretresni podnesak protiv Hašima Tačija i druge trojice nekadašnjih šefova OVK, listu svedoka koje namerava da pozove na suđenje kao i listu drugih dokaza protiv njih.

Svi ovi podnesci, su međutim strogo poverljivi i nisu objavljeni na sajtu suda.

Pretpretresni podnesak sadrži sažetak dokaza koje tužilaštvo planira da predoči na suđenju u cilju dokazivanja krivice svakog od optuženih, navodi se u podnesku tužilaštva i ukazuje da dokazi koji su u njemu citiraju nisu iscrpeni.

Tužilaštvo je podnelo i dopunjenu listu svedoka, čiji broj nije navelo, ali je ukazalo da je odustalo od jednog svedoka sa preliminarne liste iz oktobra ove godine.

Pretpretresni podnesak, spiskovi svedoka i spiskovi dokaznih predmeta podnose se kao strogo poverljivi i „ex parte“ kako bi se zaštitile prethodno odobrene zaštitne mere, ukazalo je tužilaštvo.

Odbana, za razliku od tužilaštva, nema obavezu ali može da podnese sudu svoj pretpretresni podnesak, liste svedoka i dokaza.

Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optžnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Bonus video: Stop za srpske tablice na Kosovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar