Kristina Kika Đukić Foto: Instagram/kikax3

Smrt influenserke Kristine Kike Đukić uznemirila je srpsku javnost, pogotovo nakon navoda da se mlada devojka duže vreme susretala sa raznim pritiscima na društvenim mrežama. Advokati za portal Nova.rs ističu da bi tužilaštvo, po službenoj dužnosti, trebalo da ispita okolnosti pod kojim se dogodilo samoubistvo mlade jutjuberke.

Advokat Nenad Janković kaže za portal Nova.rs da bi tužilaštvo trebalo da ispita okolnosti samoubistva jutjuberke Kristine Kike Đukić, nakon što su se pojavili navodi o tome da je mlada devojka duže vreme trpela pritiske na društvenim mrežama sa kojima nije mogla da se izbori.

“Trebalo bi ispitati uzročno-posledičnu vezu pritisaka koje je mlada devojka doživljavala sa činom samoubistvo. Postoji krivično delo u našem zakoniku, a to je navođenje na samoubistvo, te shodno njemu, trebalo bi ispitati da li je bilo toga”, kaže Janković i dodaje:

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ne znam kakve su pritisci u pitanju, ali ukoliko je bilo nagovaranja da devojka to učini, to bi trebalo i ispitati. Smatram da bi tužilaštvo, po službenoj dužnosti, trebalo da ispita pod kojim se okolnostima dogodilo samoubistvo, kao i o kakvim pritiscima je bilo reči”, dodaje on.

Sa druge strane, advokat Dimitrije Ilić ukazuje na okolnosti pod kojim bi se određeno lice moglo teretiti za pomenuto krivično delo.

„U konkretnom slučaju, pitanje je da li psihičko nasilje izvršeno putem interneta na društvenim mrežama možemo podvesti pod neko krivično delo ukoliko žrtva tog nasilja izvrši samoubistvo. Jedino krivično delo o kome se može polemisati u toj situaciji je navođenje na samubistvo i pomaganje u samoubistvu (člana 119. Krivičnog zaknonika) i to poseban oblik, čija radnja se sastoji u surovom i nečovečnom postupanju“, navodi Ilić i ukazuje na bitnu okolnost:

Foto: E-Stock/Mirko Rodić

„Međutim, lice prema kome se surovo i nečovečno postupa mora biti u podređenom ili zavisnom položaju u odnosu na učinioca ovog krivičnog dela. Taj odnos podređenosti i zavisnosti između učinioca i žrtve može postojati po nekom pravnom osnovu (de jure), ali može postojati i faktički (de facto), pa je na sudu i tužilaštvu da u svakom konkretnom slučaju cene ove okolnosti“, ističe on.

Pročitajte još:

Inače, za naš portal su ranije iz Višeg javnog tužilaštva istakli da su upoznati sa slučajem. Slučaj je preuzelo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i otvorilo predmet za proganjanje. Ranije danas na ispitivanje je priveden jutjuber Bogdan Ilic, zvani Baka prase.

Podsetimo, Đukićeva je voljeno lice gejmerske scene Srbije, proslavila se igrajući Minecraft na Jutjubu i Twitchu – sajtu za gejmere. Na Instagramu ju je pratilo više od tristašezdeset hiljada ljudi.

Rođena je 2000. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila osnovnu školu, a pošto nije bila odličan đak i nije imala dovoljno bodova da u prvom krugu upiše srednju školu koju je želela, majka ju je upisala u srednju železničku školu.

BONUS video: Preminula jutjuberka – Od devojke koja je promašila školu, do internet zvezde

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare