Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) nije pokretalo istragu o navodima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić u Tuzli nabavio oružje, municiju i eksploziv koji je 24. septembra korišćen u napadu na Kosovsku policiju, objavio je danas Radio Slobodna Evropa.

U napadu na Kosovsku policiju tog dana u mestu Banjska kod Zvečana ubijen je policajac Afrim Bunjaku, nekoliko njih ranjeno, a poginula su i trojica srpskih napadača.

„U Tužilaštvu BiH nismo dobili nikakav izveštaj policijskih agencija o eventualno počinjenom kaznenom delu i počiniteljima. Nismo dobili niti informaciju od institucija susednih zemalja, tako da nije ni bilo naredbe o sprovođenju istrage“, rekao je za RSE portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da se Radoičić tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle.

Foto: Kosovska policija

Beogradsko tužilaštvo je preciziralo da mu je to oružje isporučivano na teritoriji Beograda, „najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin“, a potom je to oružje prenosio i skrivao u napuštenim objektima i šumama na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak odbacio je navode iz Srbije kao neosnovane.

„Prilikom svih provera, kako operativno-policijskih, tako i obaveštajnih, u vezi sa tim navodima, utvrđeno je da su svi neistiniti“, rekao je Isak za RSE.

Osim policije tog entiteta, u istrazi su učestvovale Obaveštajno-bezbednosno agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a vlasti u BiH su u istrazi tražile i asistenciju Interpola.

Beogradsko tužiteljstvo nije odgovorilo na upit RSE da li postoje dokazi da je oružje zaista nabavljano u Tuzli i ko je eventualno pomagao Radoičiću u transportu. Takođe, nije odgovoreno ni na pitanja jesu li od vlasti u BiH zatražili bilo kakve provere navoda da je oružje kupljeno u Tuzli.

Bonus video: Svi detalji privođenja Milana Radoičića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare