Foto: N1

Trojica aktivista Omladinske studentske akcije Novog Sada koji su juče prekinuli sednicu Komisije za planove tokom rasprave o novom Generalno urbanističkom planu, privedeni su jutros u Tužilaštvo na saslušanje, a nakon saslušanja, zamenik tužioca zatražio je pritvor.

Trojica aktivista terete se za krivično delo nasilničko ponašanja. Trenutno se čeka odluka sudije za prethodni postupak koji će odlučiti da li će ih pritvoriti ili dozvoliti da se brane sa slobode.

Kako je Nova.rs već pisala, privedeni su Brajan Brković, Srđan Đurić i Mladen Cvijetić i sumnjiče se da su tokom sednice bacili dve dimne bombe u sali u kojoj je održavana rasprava, a Brković je potom i iz struje isključio projektore na kojima su emitovani nacrti novog GUP-a.

Jutros su sva trojica pozvani da daju iskaz u policiji, odakle su sprovedeni u Tužilaštvo.

Performansu aktivista prethodilo je višemesečno nezadovoljstvo i protesti Novosađana novim GUP – om za Novi Sad, kojim se planira izgradnju Novog Sada na vodi, vijadukta koji bi prolazio praktično kroz spavaće sobe stanovnika naselja Telep, višespratnica bez ograničenja spratnosti, uništavanje minimalnih preostalih zelenih površina.

Uhapšeni aktivisti, OSA, Omladinsko studentska akcija, Novi Sad
Foto: Ekološki front

Inače, novosadski aktivisti i nevladine organizacije najavile su protest ispred novosadskog suda u 15 časova, gde će zahtevati oslobađanje trojice mladića koji su učestvovali u prekidanju sednice Komisije za planove.

BONUS VIDEO: Aktivisti prekinuli sednicu o urbanističkom planu Novog Sada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar