Tužilac za ranjavanje Beka traži najmanje 15 godina

Hronika 21. maj. 202109:53
Podeli:
Foto: N1/MUP

Više javno tužilaštvo danas je u završnoj reči predložilo sudu da Aleksandra Zdravkovića proglasi krivim i osudi zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine ispred njegove kuće u beogradskom naselju Senjak, kojom prilikom je Beko teško ranjen.

Postupajući tužilac Nenad Stefanović zatražio je kaznu od najmanje 15 godina zatvora za Zdravkovića, jer smatra je tokom suđenja dokazano da je izvršio krivično delo „teško ubistvo u pokušaju“.

Nesporno je, kako je naveo tužilac, utvrđeno da je Zdravković zajedno sa NN licem pokušao da ubije Beka, kao i da je sa umišljajem doveo u opasnost i život njegovog vozača Dragana Dragaša.

Podsetio je da je na suđenju početkom aprila Beko rekao da je s protekom vremena sve uvereniji da je Zdravković osoba koja je pucala na njega, a da u svojem najbližem okruženju kaže “da nije taj”.

Zdravković je tada ponovio da nema veze sa tim događajem i da biznismna može slobodno da pogleda u oči.

U završnoj reči tužilac je ukazao da je NN lice mobilnim telefonima „specijala“ javljalo optuženom put i kretanje Bekovog vozila.

Kada su stigli ispred Bekove kuće na Senjaku, optuženi je prišao vozilu u kome su se nalazili Beko i njegov vozač i iz neposredne blizine, iz revolvera „magnum 357“ najpre pucao u prednji deo zadnjeg stakla vozila, iza suvozača, a zatim ispalio projektil u zadnji donji kvadrant stakla suvozačevih vrata.

Potom je iz pištolja marke „Zig Zauer“ model R210 ili „Zbrojevka 75“ ispalio treći projektil u pravcu sedišta vozača, a projektil je udario u plastiku kasete između vozačevog i suvozačevog sedišta sa desne strane.

Beko je, međutim, uspeo da se okrene leđima prema vozacu, a zatim je sa obe noge udario u suvozačeva vrata i iskočio iz vozila.

Optuženi, je prema rečima tužioca, u kratkom vremenskom razmaku sa dva ispaljena projektila pogodio Beka dok je stajao pored vozila, nanevši mu jednu prostrelinu na levoj bočnoj strani trbuha sa izlaznom ranom na prednjoj desnoj strani trbuha.

Milan Beko
Milan Beko Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Drugim projektilom mu je naneo prostrelinu na levoj bočnoj strani trbuha sa izlaznom ranom na donjem unutrašnjem delu desnog preponskog predela, nakon čega je biznismen pao na tlo, a zatim ga pogodio i trećim metkom nanevši mu prostrelinu mekog potkožnog tkiva u gornjem delu desnog lopatičnog predela.

Tužilac je naveo da iz nalaza i mišljenja balističkog veštačenja dokazuje da pronađene čaure pripadaju oružju marke „Zig Zauer“, model „P210“, ili „Zbrojevka 75“, a wprojektili iz revolvera kalibra 357 Magnum, kao i da je nalazima Biološkog fakulteta utvrđeno da je Zdravkovićev DNK pronađen na čaurama.

U nastavku suđenja završne reči izneće Zdravković i njegov branilac, kao i punomoćnik oštećenog Beka, nakon čega će sud zakazati datum za izricanje druge, prvostepene presude Zdravkoviću.

Prvom presudom Zdravković je bio osuđen na 10 godina zatvora za krivično delo teško ubistvo u pokušaju, ali je tu presudu prošlog leta ukinuo Apelacioni sud i naložio da mu se suđenje ponovi.

Tada mu je ukinuo i pritvor u kojem je bio četiri godine, i odredio mu kućni pritvor u kojem se nalazi i dalje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar