Jovan Vukotić i Radoje Živković Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Turska je odobrila da se Nikšićanin Radoje Živković Žuti, visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana i rođak odbeglog vođe Radoja Zvicera izruči Crnoj Gori, ali pod uslovom da prvo odsluži kaynu u toj zemlji za dva ubistva "škaljaraca" - Rista Mijanovića i Jovana Vukotića.

Kako navode turski mediji, sudsko veće u Istanbulu odlučilo je pre 10 dana da se odobri zahtev kolega iz Crne Gore, iako Radoje Živković nije želeo da bude izručen svojoj zemlji.

Pročitajte još:

„Sudsko veće odlučilo je da su ispunjeni uslovi za izručenje okrivljenog Radoje Živkovića čije izručenje je zatraženo. Naime, Crna Gora potražuje Živkovića zbog udruživanja u kriminalnu grupu, kao i za nekoliko brutalnih likvidacija u toj zemlji. Zahtev je prihvaćen u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima i članom šest Ujedinjenih nacija“, pišu lokalni mediji i dodaju:

„U skladu sa članom Evropske konvencije o ekstradiciji zločinaca, odlučeno je da se izručenje okrivljenog odloži do pravosnažnosti odluke istanbulskog Višeg krivičnog suda. U odluci je navedeno da se okrivljenom može suditi samo za krivično delo koje predstavlja rešenje o izručenju i da se na to rešenje može žaliti u roku od 15 dana.

Radoje Živković Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, Viši sud u Podgorici, potražuje Radoja Živkovića zbog optužbi da je kao član kriminalne grupe iz Kotora počinio ubistvo i ubistvo u pokušaju, kao i za nedozvoljeno oružje i drogu.

„Radoje Živković se u istanbulskog sudu javio preko video link na suđenje u Višem sudu u Podgorici gde je uz prevodioca naveo: „Meni se sudi kao pritvoreniku u 40. Višem krivičnom sudu u Istanbulu. Tražim da me ne izruče!“, podsećaju mediji iz Turske.

Foto: Turska policija

Radoje Živković se tereti da je kao organizator okupio dve kriminalne grupe iz Izmira i Istanbula koje su mesecima pratila vođu „škaljaraca“ Jovana Vukotića i njegovu porodicu koji su živeli u elitnom delu grada. Dve ekipe u svakom trenutku pratili su Vukotića koji je došao u Tursku kao agent nekretinina i pod lažnim identitetom. Ubijen je nakon što je napustio tržni centar u naselju Šišli u Istanbulu 8. septembra 2022. dok je bio sa trudnom suprugom Mašom M. i njihovim maloletnim detetom.

Deo kriminalne grupe uhapšen je 16. septembra, a među njima i Živković koji je nadgledao celokupnu operaciju. Istragom je utvrđeno da je likvidacija vođe „škaljaraca“ koštala milion i po evra. Živkoviću za ovo krivično delo preti teška kazna doživotnog zatvora i kazna od sedam do 17. godina.

Inače, protiv Radoja Živkovića vodio se još jedan predmet vezan za otmicu, a potom brutalno ubistvo „škaljarca“ Rista Mijanovića, ali je taj predmet spojen sa ubistvom Vukotića. Naime, optužnicom Živković se tereti da je bio organizator otmice i ubistva Mijanovića 9. novembra 2020. u Istanbulu. Mijanović je otet iz restorana, a potom mučen u vili Željka Bojanića, a potom zakopan u dvorištu njegove vile.

Jovan Vukotić Foto: Društvene mreže

Na fleš disku uhapšenog Radoja Živkovića nađene su jezive fotografije Mijanovića, međutim telo Mijanovića do danas nije nađeno, prenosi Kurir.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar