Katarina Kartašova
Katarina Kartašova Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Katarina Kartašova, Ruskinja koja živi u Beogradu, samohrana majka i student dva fakulteta, pretrpela je jezivo nasilje 2018. godine od svog partnera, kada ju je pretukao trudnu, a koji se danas, uprkos osuđujućoj presudi, umesto u zatvoru, nalazi na slobodi. Nasilje se očekivano ponovilo i eskaliralo kada je pre nekoliko nedelja, kako tvrdi Kartašova doživela i silovanje. U ispovesti za Nova.rs, ona do detalja govori o nasilju koje još uvek trpi, ali i zašto nasilnik A. D. još uvek nije u zatvoru.

Naime, Katarina na društvenim mrežama ažurno objavljuje slike i ispovesti svoje tragične priče koju je preživela i apeluje na medije i institucije da reaguju, jer je nasilnik dobio samo godinu zatvora, ali ne i poziv na izdržavanje iste, te je sada na slobodi.

Kartašova je pretrpela stravično maltretiranje dok je bila trudna, kada je njen partner D.A. krvnički pretukao, u prisustvu njegove majke i drugarice, čija je reakcija izostala, već su prema rečima sagovornice podržale maltretiranje. Na svu sreću, Katarina je rodila zdravo dete.

Pročitajte još:

Međutim, nasilje se nije tada završilo, već je on nastavio i posle dobijanja presude od godinu dana zatvora.

„Ja sam ga prvi put prijavila kada sam bila u 4. mesecu trudnoće i tada je dobio zabranu prilaska, međutim za drugo nasilje za šta je osuđen, zbog čega sam i ležala u bolnici, ja ga nisam prijavila, već su lekari prijavili slučaj u tužilaštvo. Ja prvo nisam želela da pričam sa inspektorima, ali inspektorka je bila ta koja je odradila ogroman posao, da nije nje ničega ne bi bilo, potrudila se da sprovede istragu i bez moje izjave“, počinje svoju ispovest Kartašova.

Nasilnik je nastavio da maltretira Katarinu i nakon njenog porođaja, te ju je pretukao u prisustvu njene bebe stare dva meseca.

„Ja sam prvi put dala izjavu tužilaštvu, kada sam već rodila bebu, imao je 2 meseca, ja sam tada odlučila da sarađujem u istrazi. Kada me je pretukao dok sam držala bebu u rukama, njegova majka je otela moju bebu, a on je krenuo krvnički da me bije, tada sam osetila opasnost za moje dete i odlučila da sarađujem sa tužilaštvom“, priča Katarina.

Nasilnik je osuđen na godinu dana zatvora, što je šokiralo mnoge, jer je za teško prebijanje trudnice kazna u iznosu od godinu dana preniska, ali Kartašova navodi da se obradovala i tome, međutim možda prerano, jer on u zatvor i dalje nije otišao.

„Značilo je ne davanje moje izjave za tako malu kaznu, ali i on se tereti samo za krivično delo porodično nasilje, trebalo je da dobije mnogo dužu kaznu. Zaista je mala kazna, godinu dana, ali ja sam se radovala i njoj“, priča naša sagovornica.

Takođe, bivši partner Katarine je i ranije poznat nadležnim organima, a nedavno je i bio u zatvoru zbog napada na službeno lice, što pokazuje koliko je opasan.

„On je bio u zatvoru zbog napada na službeno lice, zbog nagodbe o priznanju krivice je dobio godinu dana, ne znam detalje, ima na mojoj presudu da je on i ranije osuđivan, to mu je drugi napad na službeno lice“, tvrdi Katarina.

Kada je u pitanju presuda koju je dobio zbog nasilja nad Kartašovom, ona trenuto ne znači puno, sve dok se nasilnik šeta slobodno. Nije poznato iz kog razloga još uvek nije otišao u zatvor, iako je Katarina to pitanje postavljala više puta, kome god je mogla. On je osuđen zbog nasilja koje je Katarina doživela u 8. mesecu trudnoće.

„U aprilu je dobio presudu, na ruke nam je stigla u junu, sve njegove žalbe su odbijene i potvrđena je presuda, to je stiglo početkom oktobra. Od tada, i dalje ne stiže poziv na izdržavanje kazne. Sada je već februar, a poziv i dalje nije stigao. On se hvali kako neće ni otići u zatvor, to je razlog zbog kojeg ja ovu priču ponavljam. Ja sam postavljala pitanje, šalju me od institucije do institucije, ali niko mi ne daje odgovor“, ispričala je potrešena Katarina.

Foto: Instagram/kejkej.morgenstern

Nasilje se i dalje nastavlja, a kulminiralo je nedavno, pre manje od mesec dana, kada je Katarina doživela još jednu traumu.

„On mi je slao poruke i pretio mesecima, ja više nisam mogla i rekla sam mu ubij me, ne mogu više ovo da trpim. Tada smo se pomirili, ne u smislu veze, već da budemo u ljudskim odnosima. Međutim, u novembru me je njegova majka namamila da porazgovaramo o mom sinu, kako ona plače svaku noćzbog njega i to je bila sačekuša, sa ciljem da on ne robija. On me je tada isprskao suzavcem i sebe po majici, zvao je policiju. Ja sam na slepo išla i hvatala se za prolaznike, policajci u PU Palilula su bili grozni prema meni, ja dolazim sa krvavim očima a oni me pretresaju kao najvećeg nasilnika i teroristu. On ih je već zvao i rekao da sam ja napala nožem petoro ljudi i tu su bili lažni svedoci koji su lažno svedočili na sud“, ispričala je naša sagovornica.

Iskustvo o kojem ne može da priča, je nasilje od januara, kada je doživela seksualno nasilje i novu traumu, jer je bila silovana od strane bivšeg partnera.

„Još uvek mi je jako bolno, pogotovo jer je potreslo moju majku“, rekla je u suzama.

Iako je od presude prošlo gotovo četiri meseca, Katarinin dželat i dalje nije iza rešetaka, već se slobodno šeta gradom, vidno opasan po okolinu, dok postoji opasnost da povredi još nekoga.

„Za ovo moj nasilnik NIJE osuđen. Na sudu mi je bilo bukvalno zabranjeno da pominjem druge epizode (iako je on lagodno pričao kako sam ja k*va i narkomanka). Osuđen je isključivo za nasilje koje se desilo 9.12.2018. – kada me je premlatio trudnu. Za sve ostalo – nije kažnjen. Većinom jer te nasilna veza uvuče kao paučina, ti živiš za malo njegove nežnosti i nasilnik te psihički obradi tako da nećeš pomisliti da odeš, a kamoli da ga prijaviš. To je jako kompleksna tema. To je osoba koju VOLIŠ“, napisala je u jednoj od svojih bolnih ispovesti Katarina Kartašova, žrtva nasilnika koji je još uvek na slobodi.

Katarina sada na svojim profilima na društvenim mrežama, gde ima veliki broj pratilaca, javno priča o nasilju nad ženama i ohrabruje žrtve da prijave nasilje.

BONUS VIDEO: Jovana Netković Oružje u kući povećava strah da se nasilje prijavi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare