Foto: RTS

Devetogodišnji dečak iz porodice Ametović, koji je, kako se sumnja, preminuo od posledica trovanja ili gušenja gasovima u kući u selu Radalj kod Malog Zvornika, sahranjen je danas na lokalnom groblju. Selo Radalj ne pamti ovakvu tragediju, a meštani za Ametoviće kažu da je u pitanju dobra porodica koja je zbog siromaštva jedva sastavljala kraj s krajem.

Meštani ističu da je ovo velika tuga, da su svi potreseni i da se nadaju da će konačno neko pomoći Ametovićima da imaju normalan život kakav zaslužuju.

Stravična tragedija dogodila se u noći između petka i subote, a zbog trovanja u bolnici su zbrinuti i dečakov otac Dragan, ali i sestra (11).

Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Prema poslednjim informacijama, oni se trenutno nalaze u bolnici i u stabilnom su stanju. Devojčica je smeštena na pedijatriji, a otac u jedinici intenzivnog lečenja.

Kvar na agregatu

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je do trovanja ugljen-monoksidom došlo zbog kvara na agregatu pomoću kojeg su Ametovići kuću napajali strujom. Pretpostavlja se da su kobnog dana uključili agregat kako bi se ugrejali, ni ne sluteći da je on neispravan.

O Ametovićima komšije imaju samo reči hvale. Niko nije imun na težak život koji vode. Nesrećni Dragan ranije je radio kao moler i od toga je izdržavao decu. Ipak, nakon nekog vremena Dragan se razboleo.

Primanja su postajala sve manja, a uslovi za život sve lošiji. Poslednjih meseci, ova porodica iz sela Radalj praktično je jedva sastavljala kraj s krajem.

Kuća porodice Ametović u malom Zvorniku gde je nastradao maloletni dečak Foto:Dragan Grujić

O Ametovićima su mediji pisali i početkom ove godine u nameri da im se pomogne. U dva kreveta spavalo je njih petoro, a kablovi su virili iz zidova kuće od blata i trske.

„Bavio sam se pre molerajem, rečna korita sam radio dok sam bio zdrav, sad pošto sam se razboleo…“, rekao je svojevremeno za RTS Dragan.

Pročitajte još:

Njegova ćerka, 11-godišnja Milka, umesto da se igra s vršnjacima, vodila je računa o tome da svakog dana imaju ručak na stolu.

„Znam da mesim hleb, kuvam pasulj, supu, da skuvam špagete, krompir“, rekla je ova devojčica pre nekoliko meseci za RTS.

Dug od 100.000 dinara

Tragedija porodice Ametović nikoga nije ostavila ravnodušnim. Povodom celog slučaja oglasio se i predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić. Istakao je da je pukom srećom izbegnuta veća tragedija, budući da su svi članovi porodice spavali u istoj prostoriji u kojoj se dečak ugušio.

Nesreća se, prema nezvaničnim saznanjima, dogodila tokom noći usled kvara na agregatu koji su Ametovići koristili jer im je isključena struja usled dugovanja.

Predsednik opštine rekao je da mu Ametović nije rekao da imaju dugovanja za struju.

„Tek u sinoćnjem razgovoru požalio se da su mu u decembru prošle godine isključili struju zbog duga od oko 100.000 dinara, da se nakon toga nelegalno priključio na mrežu i da je ekipa Elektrodistribucije sinoć ponovo dolazila i isključila im struju“, rekao je Jevtić nakon tragedije u selu Radalj.

Kuća porodice Ametović u malom Zvorniku gde je nastradao maloletni dečak Foto:Dragan Grujić

On je naveo da je lično do detalja upoznat sa situacijom porodice Ametović i istakao da opština uveliko radi na rešavanju stambenog pitanja pomenute porodice.

Nadležno tužilaštvo sprovodi istragu, nakon koje će se znati svi detalji ovog slučaja.

Pomoć nije dovoljna

Inače, porodica Ametović prima socijalnu pomoć i dečiji dodatak, međutim, to nije dovoljno da pregrme mesec. Praktično, pomoć koju dobijaju od države dovoljna je samo za najosnovnije potrebe.

VIDEO: Hapšenje i zaplena marihuane u Jagodini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar