Foto: Nova.rs

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je pre nekoliko dana da je Beograd siguran i bezbedan grad, a ovakva izjava može se tumačiti kao izuzetno hrabra, budući da se u proteklih mesec dana dogodile dve mafijaške likvidacije u prestonici, nekoliko ubistava sa elementima porodičnog nasilja, ali i tuče suprotstavljenih navijačkih grupa. Uostalom, koliko je Beograd bezbedan najbolje su se uverili novinari nakon ubistva Luke Perenčevića, kada su ih na Banjici vitlali huligani.

Ministar policije Aleksandar Vulin gostujući pre nekoliko dana na Pinku ponovio je po ko zna koji put da je Beograd siguran i bezbedan grad.

„Ono što je važno, i ostalim građanima Srbije, to je da znaju da je Beograd siguran i bezbedan grad, da ovde nema nikakvog nasilja koje može da se poveže sa nacionalnim, ili zato što neko nije iz Beograda. Ovo je siguran i bezbedan grad i naravno da nam je zbog porodice Periš bilo jako važno da ovo rasvetlimo, ali nam je bilo važno i zbog Beograda, da se obraz naše prestonice ne crni, jer nema razloga“, izjavio je ministar Vulin nakon što su potvrđeno da je telo mladića pronađeno na Ada Huji ustvari nestali Splićanin Matej Periš.

Aleksadnar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je rekao Vulin, predstavnici hrvatske policije su se zahvalili srpskoj policiji na izuzetno profesionalnom radu, kao i da srpska policija zaslužuje zahvalnost ne samo za ovaj slučaj, već za svaki dan u kojem štite našu državu i zakon.

Međutim, tajming koji je ministar Vulin ovoga puta izabrao, čini se da nije dovoljno dobar, imajući u vidu, ako ništa drugo, dve mafijaške likvidacije, u roku od dve nedelje, ali i više odvojenih navijačkih obračuna.

Pročitajte još:

Naime, Luka Žižić, vlasnik kafića “Ritual” na Novom Beograd, ubijen je 28. aprila u svom kafiću dok je sedeo sa prijateljima. Celu likvidaciju usnimile su nadzorne kamere na kojima se vidi kako osumnjičeni Stefan Milašinović, koji je uhapšen zbog zločina, u radnom kombinezonu, sa kačketom i maskom, upada u kafić. Najpre odlazi do toaleta, a potom u povratku prilazi Žižiću, vadi pištolj i ispaljuje smrtonosne hice.

Osumnjičeni Milašević je otkriven zahvaljujući DNK tragovima, koji su nađeni na mestu likvidacije u kafiću „Ritual“, i uhapšen nekoliko dana kasnije.

Kafe bar Ritual Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pored Milaševića, uhapšen je i njegov pomagač, ali je, kako to obično biva, nalogodavac ubistva ostao nepoznat, kao i motiv zbog kojih je Žižić nastradao.

Dve nedelje kasnije, 9. maja, na Banjici je u prepodnevnim satima likvidiran Luka Perenčević.

Nepoznati ubica ušao je u improvizovanu teretanu u Bulevaru Oslobođenja, noseći u ruci torbu „GLOVO“, za dostavu hrane. Video je Perenčevica kako sedi unutra na klupi i u njega ispalio šest hitaca iz pištolja sa prigušivačem iz neposredne blizine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Perenčevicu su u pomoć priskočila tri druga koja su bila u teretani, iznela ga napolje, ali je on već bio izdanuo. Perenčević je od ranije poznat policiji i dovodio se u vezu sa ubistvom Filipa Lepojevića i ranjavanjem Alekse Đukanovića na Banjici 2020. godine, zbog koje se sudi trojici braće Rakočević, Petar, Radovan i Uroš.

Kao motiv likvidacije spekuliše se osveta, ali je neposredni izvršilac, kao i naručilac ubistva, ostao nepoznat javnosti.

vulin kombo

Obe likvidacije neke građane podsetile su na devedesete godine, kada su ovakva ubistva, u „sred bela dana“, bila svakodnevnica, pa onda čudi tajming kada odlazeći ministar policije izlazi i govori kako je Beograd siguran grad.

Ne treba zanemariti i izostanak reakcije policije na ponašanje koje su novinari nekoliko redakcija osetili na svojoj koži na mestu ubistva Perenčevića. Dok su ih okupljeni Perenčevićevi prijatelji vređali i gađali flašom, policija je nemo posmatrala.

Pored mafijaških likvidacija, koliko su prestoničke ulice bezbedne pokazuju i sukobi koji su se u maju događali u Beogradu, a u kojem su glavnu ulogu imali navijači.

Naime, sredinom maja, na Autokomandi se dogodio incident, kada su, prema nezvaničnim informacijama, navijači Zvezde sačekali „grobare“ u zasedu. Markirani, sakrivenih lica, sa motkama, kaiševima, kamenicama i bakljama u rukama, nasrnuli su na grupu u Ulici Milutina Ivkovića kod Partizanovog stadiona. Snimci koje su zabeležili prolaznici pokazuju svu brutalnost ovog fizičkog okršaja mladića – zapaljena su pirotehnička sredstva zbog čega se raširio gusti, sivi dim u kom se naziru mladići kako se brutalno udaraju, tako da iza njih ostaju krvavi tragovi. Kasnije, mediji su, pozivajući se na svoje izvore, objavili da su privedene 23 osobe, ali je ostalo nepoznato za koja krivična dela, i da li je ta informacija uopšte tačna.

Pre toga, velika tuča odigrala se i na uglu Pasterove i Resavske ulice kod Kliničkog centra. Dve grupe mladića, za koje se veruje da su navijači Zvezde i Partizana, sukobile su se pred 167. derbi. Kao i ovog puta, letele su kamenice, „sevali“ su kaiševi, mladići su se brutalno pesničili, a da situacija bude gora, nisu štedeli ni inventar obližnjeg kafića, pa su tako bacali stolice jedni na druge. Prestravljeni građani su se sakrili u kafić, odakle su posmatrali i snimali šta se dogodilo, a o tome koliko su bili prestravljeni, može se čuti na pojedinim snimcima gde jedni druge savetuju da ne snimaju, kako se ne bi obrušili i na njih.

Foto: Nova.rs

Sa druge strane, proteklih mesec dana ni u Novom Sadu nije mirna situacija kada je reč o navijačkim obručinima, te ih je u kratkom vremenu bilo čak nekoliko.

Inače, izjave ministra Vulina vide se u kontekstu „borbe“ za fotelju direktora policije, koja je upražnjena već nekoliko meseci odlaskom Vladimira Rebića u penziju, a sve u kontekstu toga da je glavni „favorit“ za upražnjeno mesto sadašnji načelnik beogradske policije Veselin Milić.

Pohvale, ali i zajedničko pojavljivanje u javnosti, glavni su signal poznavaoca prilika u policiji, da se Miliću „smeši“ direktorska fotelja.

BONUS VIDEO: U čije ime govori Vulin?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare