Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Trojica državljana Srbije uhapšena su u Hrvatskoj zbog sumnje da su prekjuče po podne u Makarskoj nasmrt pretukla 66-godišnjeg Jozu Čorića, vlasnika firme za prevoz putnika i robe i od njega ukrala oko 40.000 evra.

Autor: Slobodna Dalmacija

Splitska „Slobodna Dalmacija“ piše da su dvojica osumnjičenih državljana Srbije uhapšena u vrličkom kraju, na području sela Civljane, dok je njihov saučesnik zaustavljen na graničnom prelazu Bajakovo, u momentu kada je pokušao da napusti teritoriju Hrvatske i uđe u Srbiju, gde bi ga zbog epidemije korone sasvim sigurno čekala samoizolacija od 14 dana, tokom koje bi stalno bio pod budnim okom policije da ne prekrši pravila.

Sanja Nazlić iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske potvrdila je za ovaj dnevnik da su „u njihovim prostorijama tri osobe koje su uhapšene zbog ovog događaja i nad njima se provodi kriminalističko istraživanje“. Identiteti osumnjičenih nisu saopšteni, ali je navodno kod njih nađen ukradeni novac jer su uhapšeni samo nekoliko sati posle zločina, pa plen nisu uspeli da potroše.

Jedan od osumnjičenih koji je uhapšen na području Vrlike je, kako navodi „Slobodna Dalmacija“, u Hrvatsku došao u posetu tašti. Za sada nije saopšteno ni kada su trojica osumnjičenih za ubistvo vlasnika firme došla u Hrvatsku, kao ni da li su možda u toj republici boravila duže i radila, ili su doputovali ciljano da opljačkaju Čorića. Ukoliko su u Hrvatsku otišli samo iz tog razloga, pitanje je da li su imali saučesnika, tipera koji im je dojavio Čorićeve navike, kada i koliko novca prenosi, tačnije prevozi.

Čorić je napadnut oko 16.50 sati u Ulici put velikog brda, a u automobilu je imao oko 200.000 kuna (oko 30.000 evra) i 10.000 evra. Pljačkaši su ga pretukli i pobegli. Iako teško povređen, Čorić je uspeo da sedne za volan i doveze se do parkinga ispred supermarketa „Konzum“ na putu za Veliko Brdo.

Šokirao je prolaznike kada je iz automobila izašao sav krvav i pričao je kako je opljačkan i koliko mu je novca ukradeno. Radnici „Konzuma“ su odmah pozvali Hitnu pomoć, čija ekipa je teško povređenog muškarca stavila u vozilo i krenuli su ka splitskoj bolnici. Međutim, pre nego što su stigli do medicinske ustanove, Čorić je preminuo. U međuvremenu policija je blokirala sve izlaze iz Makarske i krenula u poteru za pljačkašima, koji su ubrzo identifikovani i uhapšeni.