Prajd, parada ponosa, lgbt
Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA

U utorak 26. oktobra, u toku podneva, napadnut je Marko Milovanović, nekadašnji LGBT+ aktivista, kada se vraćao s posla. Trojica nepoznatih muškaraca mu je najpre fizički dobacivala homofobične pokliče, a potom su ga i fizički napali.

Tom prilikom je zadobio prelom palca.

Slučaj je prijavljen policiji, a čeka se tok istrage i dalje postupanje nadležnih organa.

Ovaj napad je još jedan pokazatelj u kakvom su položaju LGBT+ osobe u Srbiji i da su svakodnevno izložene opasnosti od napada zbog svog ličnog svojstva.

Pročitajte još:

Prema nalazima iz poslednjeg izveštaja LGBT Udruženja „Da se zna!“, koji se bavi protivpravnim incidentima nad kvir osobama, 6 od 10 incidenata motivisanih homo- i transfobijom ostaje nevidljivo za nadležne organe, a glavni razlog za ovakvu brojku jeste nepoverenje LGBT+ ljudi prema državnim organima.

Adekvatnim sankcionisanjem napada na LGBT+ zajednicu i dostojanstvenim postupanjem prema prebrodiocima/teljkama država bi ohrabrila zajednicu da ovakve slučajeve prijave, dok bi vinovnicima ovakvih krivičnih dela bio poslat signal da niko u Srbiji ne sme biti ugrožen zbog svojih ličnih svojstava.

„Stojimo solidarno uz Marka i želimo mu brz oporavak, a naše udruženje će pratiti tok ovog slučaja!“, saopštili su iz LGBT udruženja „Da se zna“.

BONUS VIDEO: Prajd Šetnja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare